Levi Strauss weer naar de beurs


Een van de bekendste namen op het gebied van vrijetijdskleding is zonder meer Levi Strauss. De naamgever van het merk werd in 1829 geboren in Buttenheim in Duitsland. Na het overlijden van de vader besloot het gezin te emigreren naar de Verenigde Staten. In eerste instantie werkte Levi een paar jaar in het bedrijf van zijn neven in New York om het zakendoen te leren. Daarna verhuisde hij naar San Francisco en werd actief in de Joodse gemeenschap. Hij begon eenzelfde onderneming als zijn neven, een importbedrijf van kleding, stoffen en paraplu’s dat hij (gebruikelijk in die tijd) zijn eigen naam gaf: Levi Strauss.

Het begin van de ‘blue jeans’

In 1863 ontving hij een brief van een kleermaker uit Reno. De man, genaamd Jacob Davis, had een manier bedacht om broeken voor werklieden te verstevigen. Hij plaatste metalen klinknagels op punten van de broek die onder druk kwamen te staan bij zwaar werk. Davis zocht een partner om patent aan te vragen op zijn uitvinding en een bedrijf om het product te verkopen. Strauss zag wel wat in dit idee, maar het duurde toch nog 10 jaar voordat ze in feite besloten het patent aan te vragen. Dit gebeurde onder de naam ‘blue jeans’. In 1880 werd er een fabriekshal gehuurd waar de eerste spijkerbroeken werden gemaakt. De bekende 501 jeans werd al snel een verkoophit. Al in 1890 werd het patent weer publiek en begonnen ook andere bedrijven jeans te maken. Levi Strauss bleef echter sinds oprichting bekend als de maker van de ‘echte’ jeans en de merknaam werd een van de meest waardevolle in de VS. Levi Strauss werd rijk van de productie van jeans. Hij overleed in 1902 in zijn slaap op 73-jarige leeftijd. Zijn bedrijf en enorme landgoed liet hij na aan zijn vier neven.

Introductieprijs tussen $ 14 en $16

De bekende maker van spijkerbroeken was al eerder beursgenoteerd tussen 1971 en 1985, maar werd toen van de beurs gehaald door een private investeerder. De omzet van Levi Strauss bedraagt $ 5,5 miljard met een winst van 75 cent per uit te geven aandeel. Met een introductiekoers tussen de $ 14 en $ 16 wil het bedrijf ongeveer $ 100 miljoen van de beurs halen. Maar volgens CNBC wil de onderneming op termijn veel meer ophalen; tussen de $ 600 en $ 800 miljoen. Een groot deel van de opbrengst is bestemd voor een modernisering van de productie. Ook in Levi Strauss kunt u beleggen via de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers