Kwartaalcijfers en Yellen


De tijd van de kwartaalcijfers is weer aangebroken, maar misschien is het voor de beurs de komende weken nog wel belangrijker wat er gaat gebeuren met Yellen, de voorzitter van de Fed, het stelsel van Amerikaanse banken. De AEX heeft in 2017 tot dusverre een winst laten zien van 13% en vele handelaren wachten op de traditionele snelle correctie die meestal volgt op een dergelijke sterke stijging. Het is mogelijk dat zowel de bedrijfscijfers als de mogelijke opvolging van Yellen de beurzen in beweging zullen zetten.

Wanneer wordt de knoop doorgehakt?

Sinds het aantreden van president Trump is al bekend dat hij niet blij is met de huidige voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen. Insiders verwachten ook dat in Washington binnenkort de beslissing zal vallen. Momenteel is niet zeker of Yellen zal vertrekken, noch is er duidelijkheid over haar opvolger. De namen van twee kandidaten zingen rond: J. Powell en Kevin Marsh. Omdat het gaat om het rentebeleid in de grootste economie ter wereld, is de keuze van een nieuwe voorzitter ook van belang voor de beurzen in Europa. Dit beleid in de VS raakt op termijn ook de beurzen, omdat de portemonnee van de Europese bedrijven en burgers hierdoor zal worden beïnvloed. Beurskenners denken dat de markt positief zal reageren als Yellen (onverwacht) zou aanblijven en dat een keuze voor een van beide andere kandidaten tot een heftige reactie zal leiden. Van president Trump is bekend dat hij een snelle afbouw van de steun en veel minder regels wil.

Kwartaalcijfers in de VS en Nederland

In de VS zal Alcoa traditioneel het eerste bedrijf zijn dat kwartaalcijfers openbaar zal maken. Maar de markt zal vooral belangstelling hebben voor de winsten van de grote Amerikaanse banken die ook snel cijfers zullen presenteren. Het vorige kwartaal zijn de resultaten op het ‘gewone’ bankieren (krediet- en hypotheekverstrekking) erg goed geweest en de markt is natuurlijk nieuwsgierig in hoeverre dit beeld zich heeft voortgezet. Van de cijfers van Johnson & Johnson wordt geen beweging verwacht. In Nederland zullen ASML en Akzo Nobel op belangstelling kunnen rekenen van de beleggers. Bij TomTom is alle aandacht gericht op de consumentendivisie. Een tegenvaller daar zou tot een afstraffing kunnen leiden.

Het cijferseizoen is per definitie een moment dat met hefboom posities kunnen worden ingenomen of bestaande posities worden afgedekt. Een keuze voor een mogelijke nieuwe voorzitter van de Fed maakt het deze keer mogelijk nog spannender.


Populair bij online brokers