Krijgt Ben en Jerry’s ijs een bitter smaakje voor Unilever?


Toen de bekende ijsmaker werd overgenomen door het Brits/Nederlandse voedingsconcern Unilever werden er speciale afspraken gemaakt voor de toekomst. De producenten van Ben & Jerry’s stonden niet alleen bekend om hun bijzondere ijssmaken maar ook vanwege de betrokkenheid bij diverse sociale items.

In 2000, toen het merk door Unilever werd overgenomen, gebeurde dat onder voorwaarde dat de sociale missie zou kunnen worden voorgezet. Dat werd gerealiseerd door de afdeling een onafhankelijk bestuur te geven en meer vrijheid op dat gebied  dan andere onderdelen binnen het concern. Zo steunt Ben & Jerry’s momenteel onder meer actiegroepen met betrekking tot BLM en LHBTIQ+ rechten. De aandacht in de VS is nu echter vooral gericht op de activiteiten van het bedrijf in Israël.

Een ijsje met politieke lading

Eerder dit jaar besloot Ben & Jerry’s om niet langer ijs te verkopen in nederzettingen in wat bezet gebied wordt genoemd. Het is uiteraard slechts een principieel besluit want het aantal consumenten in deze plaatsen is relatief gezien zeer minimaal. De ijsverkoop in de rest van Israël ging gewoon door. De keuze werd in de Israëlische politiek zeer hoog opgenomen. Inmiddels zijn er ook reacties in de VS.

De staat New Jersey zal het belang in aandelen dat wordt gehouden van de hand doen, dat betreft ongeveer € 150 miljoen. Eerder deze maand besloot de staat Arizona al hetzelfde, ook hier bedraagt het belang ongeveer € 150 miljoen. New Jersey beroept zich op de wet waarbij het in de VS verboden is om te investeren in bedrijven die Israël boycotten.

Unilever in de spagaat

Uiteraard is het voor Unilever een problematische zaak dat het concern slechte reclame krijgt voor een onderdeel dat slechts een fractie uitmaakt van de totale omzet. In het verleden heeft het concern zich altijd verre gehouden van politieke kwesties. Ook nu heeft Unilever laten weten geen enkele steun te verlenen aan de Boycott Divestment Sanctions-beweging. Deze groep wil Israël straffen voor de behandeling van de Palestijnen.

Ben & Jerry’s behoren tot de financiers van de beweging. Op basis van de bestaande overeenkomsten is het niet mogelijk voor Unilever om ‘in te grijpen’ bij de onafhankelijke ijsmaker. Het lijkt echter wel duidelijk dat er op het hoofdkantoor van het beursbedrijf weinig begrip bestaat voor deze actie van Ben & Jerry. Unilever zal binnenkort vertrekken naar Groot-Brittannië. Wilt u een deelname in het geplaagde bedrijf, kan dat via de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers