Kredietbeoordelaars: de zin en onzin ervan


Kredietbeoordelaar S&P heeft de rating van Duitsland op AAA gehandhaafd en de vooruitzichten voor economie op stabiel gehouden. Dat zal u als particuliere belegger beslist niet hebben verbaasd en waarschijnlijk heeft u er gewoon overheen gelezen. Toch is het bijzonder als u beseft dat de economie bij onze oosterburen in het afgelopen kwartaal met meer dan 10% is gekrompen en ook daar nog geworsteld wordt met wat de tweede golf van Corona wordt genoemd. Hoe komt een kredietbeoordelaar aan voldoende gegevens om een dergelijke rating af te geven? Tenslotte betekent AAA dat obligaties van Duitsland van uitzonderlijke kwaliteit zijn en de kans dat die terug worden betaald bijna 100% is.

De zin van kredietbeoordelaars

Het is voor beleggers, zowel particulier als professioneel, vrijwel onmogelijk om de kredietwaardigheid van alle instellingen, bedrijven en landen te beoordelen. De drie grote instellingen op dat gebied: Moody’s, S&P Rating en Fitch Rating doen dat voor hen. Dat is overigens geen gratis dienst. Vaak moet degene die een financieel product in de markt wil zetten betalen voor een rating van 1 of meerdere van de grote 3. Dat lijkt wat tegenstrijdig omdat er een belangentegenstelling zou kunnen ontstaan. De grote beoordelaars gaan echter prat op hun onafhankelijkheid en geen beoordeling betekent vaak dat institutionele beleggers volgens hun interne regelgeving hierin niet mogen investeren. Het keurmerk van de kredietbeoordelaars is zinvol als deze hun werk goed doen.

De onzin van de kredietbeoordelaars

De kredietcrisis werd veroorzaakt door de daling van huizenprijzen in de VS. Maar ook de rol van de kredietbeoordelaars hierin heeft de reputatie van de grote drie flink beschadigd. Tenslotte was een belangrijke reden waarom westerse banken pakketjes hypotheken aankochten uit de VS omdat deze het stempel AAA droegen van de grote drie. Pas later bleek dat de materie zo ondoorzichtig was geweest dat veel producten geen waarde meer hadden. Banken moesten door de overheden worden gered en miljarden euro’s gingen verloren. Juist door onafhankelijke kredietbeoordelaars zou iets dergelijks moeten worden voorkomen. Hoe moeilijk dat is, maakt ook de huidige crisis weer duidelijk. De verwachting bij een ieder is dat de Duitse economie binnenkort weer op gang komt, maar is een rating AAA niet te rooskleurig?

Als particuliere belegger profiteert ook u van de diensten van de kredietbeoordelaars maar hoeft u uiteraard daar niet blind op te varen. Kritisch zijn en gezond verstand hoort ook bij beleggen. Dat kunt u toepassen bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers