Komen de beurzen weer op stoom in maart?


Na een lauwe periode waarin ook de Amerikaanse beurs hier en daar een veer moesten laten, lijkt het erop dat de beleggers er wereldwijd weer zin in krijgen. In de tweede volle week van maart 2018 werd een opmerkelijk record neergezet. In totaliteit werd op de wereldbeurzen in deze week per saldo een bedrag van $ 43 miljard in aandelen geïnvesteerd. Dat is ongeëvenaard en zelfs hoger dan de opmerkelijke investeringen in de week na de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS. Door deze gigantische weekscore is er nu in de VS weer geïnvesteerd op de beurzen in 2018. Door de dip van februari leek er even de klad in te komen.

De cijfers op een rij

Europa deed het de afgelopen week relatief zuinig aan, maar kon toch voor $ 800 miljoen bijdragen aan het record. In Azië kwam er maar liefst $ 5,6 miljard dollar bij aan geïnvesteerd vermogen.

Natuurlijk namen de Amerikaanse beurzen weer het voortouw en lieten zien waarom New York nog steeds bepalend is als het aankomt op beleggen. Op de Amerikaanse beurzen haalden ook twee sectoren afzonderlijk een all time record wat betreft geïnvesteerd vermogen binnen een week: Technologie kreeg er $ 8,6 miljard bij en de consumentenindustrie dikte aan met € 4,9 miljard. Geen record, maar wel een forse toename was er voor de financiële bedrijven die gezamenlijk $ 6,8 miljard mochten incasseren. Hierdoor nam het totale bedrag geïnvesteerd in aandelen en fondsen in de VS toe met $ 34,9 miljard. Al deze gegevens werden verzameld door investeringsbank Jeffries.

Is dit een record een signaal voor hogere indices?

De experts wezen op het sterke banenrapport dat vorige week naar buiten kwam. Het vertrouwen in de Amerikaanse economie en de aandelenmarkt lijkt hierdoor terug. Toch zijn er nog diverse donkere wolken aan de hemel waar het de beurzen betreft. De verwachting dat de rente zal oplopen in de VS is nog steeds actueel en veroorzaakte eerder dit jaar een dalingen van de beurzen. Daarbij lijkt een handelsoorlog op de loer te liggen nadat de VS importheffingen heeft ingevoerd voor staal en aluminium. Het toegenomen zelfvertrouwen in de VS houdt misschien ook verband met het feit dat Trump in de kwestie van Noord-Korea een overwinning lijkt te gaan behalen en daarmee prestige wint, ook internationaal.

Welke richting verwacht u voor de aandelenmarkt op korte termijn? Indien u met hefboom de indices wilt volgen, kies dan voor een broker op deze site. Informatie over deze betrouwbare online brokers treft u hier ook aan.


Populair bij online brokers