Just Eat binnenkort onderdeel van de FTSE 100


De Britse maaltijdbezorger Just Eat zal naar verwachting medio december worden opgenomen in de FTSE 100. Daarmee zal het een van de 100 meest waardevolle bedrijven worden aan de Londense beurs. Beslist een uitstekende prestatie voor een bedrijf dat pas in 2014 naar de beurs werd gebracht. Overigens wist het bedrijf dit jaar maar liefst 43% te stijgen en kan het nu bogen op een beurswaarde van 5,5 miljard pond.

Een van de bedrijven die zal verdwijnen uit de Engelse index is Ingenieursbureau Babcock and Merlin Entertainment. Die naam zal de gemiddelde Nederlandse belegger weinig zeggen. Het bureau bezit echter onder meer de pretparken Alton Towers en Legoland, verder horen ook Madam Tussauds en het wereldberoemde reuzenrad London Eye tot de geëxploiteerde zaken.

Wijzigingen in de index komen regelmatig voor

Ook de Nederlandse AEX wordt regelmatig gewijzigd. De AEX is opgebouwd uit de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. Opname in de index wordt bepaald door de handelsomzet van een fonds. De handelsomzet is grofweg het verhandelde volume van een aandeel vermenigvuldigd met de gemiddelde koers. Ieder fonds krijgt een weging in de index, gebaseerd op de marktkapitalisatie. Bij de marktkapitalisatie wordt rekening gehouden met het aantal aandelen dat niet in vaste handen is, maar vrij verhandelbaar is. Het wegingspercentage is gemaximeerd op 15%. Dit laatste heeft als reden dat hierdoor de invloed van een zeer groot fonds (Royal Dutch Shell) wordt beperkt. Indien dit niet zou gebeuren, zou Shell de AEX volledig domineren en zou de beursindex weinig tot geen toegevoegde waarde hebben. Twee keer per jaar wordt in Nederland gekeken of er wijzigingen in de AEX (en de kleinere indices) nodig zijn.

Kansen bij aanpassing van de index

Veel van het belegde vermogen wordt vastgelegd in indexbeleggen, vaak via vermogensbeheerders. Bij wijzigingen in de indices betekent dat nieuwe deelnemers in de index moeten worden bijgekocht door deze beleggers naargelang de weging in een index. Dit heeft een prijsopdrijvend effect. Maar ook de opname in een index met meer aanzien betekent dat een dergelijk beursbedrijf meer in de aandacht komt van de financiële pers en de beleggers. Uiteraard zal het degraderen naar een minder belangrijke index vaak betekenen dat een aandeel moeilijke tijden tegemoet gaat. Voor wie met hefboom in aandelen belegt, is het van groot belang ook de wijzigingen in de indices bij te houden. Met hefboom beleggen is mogelijk bij de betrouwbare online brokers die op deze site zijn opgenomen.


Populair bij online brokers