Is WeTransfer klaar voor een beursgang?


De Nederlandse start-up WeTransfer haalde de voorpagina van de meeste nationale financiële bladen door aan te kondigen dat het bedrijf binnen een paar jaar een beursgang overweegt. Is dat een realistisch scenario of werd slechts de publiciteit gezocht? Misschien bent u onlangs ook tegen het probleem aangelopen. De meeste e-maildiensten verzenden maximaal bestanden van 25 megabyte. Dat is in de huidige tijd, waarbij soms ook muziek of video wordt toegevoegd, een probleem. In dat geval moet u op zoek gaan naar een download- en uploaddienst waarmee u grotere bestanden kunt uitwisselen. Bij WeTransfer kunt u gratis bestanden tot 2 gigabyte verzenden. In de betaalde versie kunnen ook nog grotere bestanden worden verstuurd tot maximaal 20 gigabyte. 

De geschiedenis van WeTranfser

Het bedrijf werd opgericht in 2009 door de Nederlanders Nalden, Beerens en Visser.  De naam ontstond door de basisfilosofie van het bedrijf: you send it and we transfer it. Na een aanloopperiode is het nu mogelijk om in de betaalde versie berichten te delen met maximaal 20 ontvangers tot een grootte van 20 GB. Deze bestanden worden 7 dagen bewaard door de dienst en dan verwijderd.

In 2016 nam men de ontwerpstudio Present Plus over om verdere producten te ontwikkelen. In datzelfde jaar werd ook een eerste kantoor in de VS geopend door WeTransfer. Een jaar later werd Gordon Willoughby benoemd tot algemeen directeur.

Het verdienmodel van WeTransfer is tweeledig. Met een gratis abonnement kunnen gebruikers bestanden versturen met een maximale grootte van 2 GB. De snelheid is hierbij gelimiteerd en ook het aantal berichten in de tijd. De reclameboodschappen zorgen voor de opbrengsten van dit deel van de service. Echter kan er ook gekozen worden voor een betaald abonnement. Met een dergelijk plus-account krijgt de gebruiker meer mogelijkheden. De bestanden die verzonden worden, mogen maximaal 20 GB zijn, de gebruiker kan berichten ook langer bewaren en heeft daarvoor een schijfruimte van 100 GB.

De concurrenten van WeTransfer

De dienstverlening van WeTransfer is verre van uniek. Er zijn meerdere bedrijven die zich ook al bezighouden met het verzenden van grote bestanden voor u. Een paar alternatieven voor WeTransfer zijn bijvoorbeeld: Smash, Kanssfer, Dropsend, Sendspace en Infinit.

Vrijwel al deze aanbieders hebben hetzelfde verdienmodel als WeTransfer en bieden ook betalende abonnees extra mogelijkheden.

Hoewel WeTransfer momenteel de meest professionele aanbieder op dit terrein lijkt, zal het bedrijf de komende jaren een forse strijd moeten leveren om voldoende marktaandeel te realiseren. Alleen dan zal een beursgang een mogelijkheid zijn om nog meer slagkracht te verkrijgen.

Het is zeker de moeite waard om WeTransfer te blijven volgen. Misschien dat u over een paar jaar kunt beleggen in deze onderneming via een van de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers