Is de nieuwe directeur van de ECB een bedreiging voor de bitcoin?


Op 12 december gaf Christine Lagarde haar eerste persconferentie als voorzitter van de ECB. Omdat de woorden op een dergelijke moment altijd op een goudschaaltje worden gewogen, viel het volgers van de cryptovaluta op dat ze daar ook over sprak. In haar vorige functie als managing director van het IMF had ze al eerder belangstelling getoond voor de digitale valuta. Zij noemde de invoering van deze vorm van blockchain oftewel gedistribueerde grootboek-technologie een ontwikkeling die de financiële wereld op haar grondvesten zal doen schudden. Daarna heeft Lagarde zich blijkbaar verder verdiept in de digitale munten, want ze gaf als voorzitter van de ECB een visie op de stable coins en crypto valuta.

‘Ik ken maar één stable coin’

Alsof ze al jaren het voorzitterschap vervulde liet Lagarde zich niet verlokken om uit te leggen wat ze daarmee bedoelde. Ze merkte alleen op dat de andere onderzocht moeten worden. Dat gaf aanleiding tot een hoop speculatie, maar de meeste insiders denken toch dat ze hiermee doelde op de CNDC uit China. Deze afkorting staat voor Central Bank Digital Currency. Het is duidelijk dat de Centrale Bank van China van plan is om blockchain te gebruiken voor een digitale munt die onder toezicht komt te staan van de overheid, in casu de Centrale Bank. Hiermee zou China een poging willen doen om de positie van de Amerikaanse dollar in de financiële wereld over te nemen. Dat de Chinese overheid niets moet hebben van de ‘ongecontroleerde’ bitcoin of een van de vele andere bestaande digitale munten is wel duidelijk.

Komt er een digitale munt in de Eurozone?

Met het aantreden van Christine Lagarde zal naar verwachting de ECB ook onderzoek gaan doen naar de mogelijkheden van een CNDC naast de euro in de zone. Ingewijden denken dat de ECB op het laatst in het derde kwartaal van 2020 wil weten wat zou kunnen werken binnen het huidige euro-systeem en in hoeverre een ‘eigen’ digitale munt toegevoegde waarde zou kunnen hebben. De ECB zal aan de weg gaan timmeren om meer duidelijkheid te verschaffen omtrent deze vorm van geld. Ook deze uitspraak kan op diverse manieren worden uitgelegd door beleggers die hebben gekozen voor bestaande crypto’s, zoals de bitcoin.

De neerwaartse trend van de bitcoin lijkt in ieder geval door de woorden van Lagarde niet gebroken.

Bij de betrouwbare onze brokers op deze site vindt u ook beleggingsproducten voor digitale munten.


Populair bij online brokers