Is de markt nog wel efficiënt?


Het vertrouwen in de effectenmarkt is erop gebaseerd dat deze markt efficiënt is, dat wil zeggen dat alle informatie in de prijs is verwerkt. Op die manier is het speelveld voor iedere belegger gelijk en is er op ieder moment een berekenbare verhouding tussen risico en rendement.

Toch zijn er beurswijsheden die suggereren dat er bepaalde vaststaande patronen zijn op de markt. Veel beleggers geloven in de stelling: ‘Sell in May, but remember to be back in September.’ Ook onderzoeken lijken erop te wijzen dat de periode van mei tot september minder rendement lijkt op te leveren dan de rest van het jaar. Recente onderzoeken hebben echter nog duidelijker patronen aan het licht gebracht. Of toch niet?

De invloed van de vergaderingen van de FED

Door twee economen van de Federal Reserve Bank werd in 2012 een onderzoek naar buiten gebracht waaruit bleek dat 80% van de totale koerswinst die op de beurs werd behaald sinds 1994 plaatsvond op de dagen voordat er een vergadering van de bank plaatsvond. Ieder jaar zijn er slechts 8 vergaderingen dus werd 80% van de koerswinst behaald in die 8 bijzondere dagen en was het de rest van het jaar maar een saaie boel op de beurs. 

The turn of the month effect

Er zijn meer van dit soort opmerkelijke fenomenen ontdekt en een ervan komt van Ronald Roeswijk, voormalig hoofd strategie van Robeco. In de periode van 1987 tot en met 2005 werd alle (!) koerswinst statistisch behaald op de laatste 4 dagen van een maand. De overige 16 handelsdagen deden er dus niet toe gedurende een maand. Handelaren die zich uitsluitend hadden beperkt tot die periode maakten dan ook de grootste winsten. Overigens maakte het niet uit welke maand werd gekozen of welke soort aandelen. Het verschijnsel ging altijd op.

Gelooft u nog in een efficiënte markt?

Het zal u in bovenstaande beschrijvingen vast ook zijn opgevallen dat beide effecten inmiddels lijken te zijn beëindigd. Dat is natuurlijk mogelijk omdat er, zodra de markt er kennis van neemt, op wordt gereageerd, zodat er een tegengestelde reactie volgt. Tenzij u derhalve zelf een effect hebt ontdekt waardoor het mogelijk is om op bepaalde dagen de koerswinst van een heel jaar bij elkaar te schrapen, zult u vooralsnog uw best moeten doen op een efficiënte markt, net als de rest van de beleggers. Een goed begin is in ieder geval om een betrouwbare online broker te kiezen. U vindt er online brokers als bijvoorbeeld eToro waarbij u succesvolle beleggers kunt volgen in hun beleggingen.


Populair bij online brokers