Hoeveel is de Ant Group waard?


Misschien heeft u nog nooit van de Ant Group gehoord en zegt AliPay u als particuliere belegger ook niet zoveel. Het bedrijf is eigendom van Jack Ma, de grote man van internetplatform AliBaba. Hij claimt dat AliPay inmiddels de grootste financiële dienstverlener ter wereld is met meer dan 1 miljard gebruikers waarvan er 900 miljoen in China wonen. Op korte termijn wil Ma 10 tot 15% van de aandelen van de Ant Group naar de beurs brengen. Dat gaat naar verwachting gebeuren in HongKong en Shanghai en er wordt gemikt op een opbrengst van $ 25 miljard. Het zou daarmee een van de grootste beursgangen ooit moeten worden en in geld vergelijkbaar met de emissie van een klein gedeelte van de aandelen van het Saoedisch staatsoliebedrijf.

Hoe werkt AliPay?

Chinezen maken vrijwel geen gebruik van bankpassen of creditcards. Ook contant geld is nauwelijks nog aan de orde. Het betalingssysteem van AliPay is de meest gebruikelijke wijze om af te rekenen. De verkopers moeten een account nemen bij Alipay om consumenten de mogelijkheid te bieden om op deze manier te betalen. Daarna is het mogelijk om een QR-code te maken die de klanten kunnen scannen en goedkeuren. Beide partijen weten binnen enkele seconden of de transactie is gelukt. In China biedt vrijwel iedere winkel, ook de webshops deze optie. Maar ook in de toeristengebieden wereldwijd is het bijna een must als er Chinese toeristen tot de klanten behoren. Deze manier van betalen is voor hen vanzelfsprekend. De verkopers hebben als voordeel dat de commissie beduidend lager is dan bij een creditcard: 1,5% plus € 0,15.

De keuze voor Chinese beurzen

De toeristische activiteiten van de Chinezen zullen zich momenteel ook voornamelijk afspelen in het eigen land vanwege de Corona-crisis. Het maakt voor AliPay uiteraard niets uit of de uitgaven in China of elders plaatsvinden, indien het maar via het systeem gebeurt. De keuze voor Chinese beurzen wordt door Ma verklaart omdat op deze manier de Chinese belegger, groot en klein een betere toegang heeft tot het nieuwe aandeel. Het lijkt ook niet onaannemelijk dat de huidige problemen tussen de VS en China ook een rol spelen. Het mogelijk verbod van TikTok en WeChat in het Amerika van Trump zou op termijn ook AliPay kunnen treffen.

Direct deelnemen in de beursgang van Ant Group zal voor particuliere beleggers in Nederland allicht een brug te ver zijn. In de nabije toekomst zal het beslist mogelijk zijn via de beleggingsproducten van de betrouwbare online brokers op deze site.

 


Populair bij online brokers