Hoeveel is Coinbase waard op de beurs?


Op 14 april 2021 zal het dan gaan gebeuren: Coinbase gaat in New York naar de beurs. Misschien is dit bedrijf bij u als particuliere belegger nog onbekend. Coinbase is een Amerikaans platform waarbij u de 50 meest bekende cryptovaluta kunt kopen. Het bedrijf bestaat sinds 2012 en is gevestigd in San Francisco. De afgelopen jaren heeft Coinbase in totaal $ 547 miljoen opgehaald bij investeerders. Daarbij is de onderneming gewaardeerd op $ 8 miljard. De verwachtingen voor de beursgang zijn overigens beduidend hoger. Bij de beursintroductie worden geen nieuwe aandelen uitgegeven, maar verkopen de huidige eigenaren (een deel van) hun bezit. Er is derhalve geen geld nodig voor investeringen of overnames. Bij de beursgang zullen naar verwachting enkele nieuwe miljardairs ontstaan.

De kwartaal cijfers voor de IPO

De cijfers over het eerste kwartaal waren indrukwekkend. Bij een omzet van $ 1,8 miljard werd een nettowinst behaald van bijna $ 800 miljoen. De omzet van Coinbase bestaat geheel uit commissies bij verkoop van de bitcoin en andere cryptovaluta. De omzet is daarbij sterk afhankelijk van de koersontwikkeling van de munten. In het eerste kwartaal van 2021 hebben bijna alle cryptomunten het bijzonder goed gedaan. Het platform heeft 56 miljoen gecertificeerde klanten naar verluidt behoren hier tevens enkele multinationals toe. In beurskringen is er grote verdeeldheid over de waarde van Coinbase bij beursgang. Er wordt gesproken over minimaal $ 100 miljard, maar er zijn ook analisten die het houden op minder dan $ 25 miljoen. Om die reden wordt het een spannende dag.

De minpuntjes van Coinbase

Volgens experts zal de huidige hoge marge niet vol te houden zijn in de nabije toekomst. Er zijn ook concurrenten in de markt zoals Robinhood, Etoro en Cash App. Momenteel hebben deze bedrijven nog beduidend minder klanten, maar door het verlagen van de tarieven zou het mogelijk zijn om een groter deel van de markt binnen te halen. Verder lijken de cijfers over het eerste kwartaal niet representatief voor de rest van het jaar tenzij de opmars van de bitcoin en andere cryptovaluta aanhoudt. Een derde punt is nog CEO Brian Amstrong. Kenners betwijfelen of hij de juiste man is om een beursbedrijf te leiden. Hij wordt als ongemakkelijk in de omgang beschreven en zijn sociale antenne lijkt onvoldoende te zijn. Hetzelfde is ook regelmatig gezegd over Elon Musk overigens. Bent u als particuliere belegger geïnteresseerd in cryptovaluta-platforms? Ook daarvoor kunt u terecht bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers