Hoe gaat het met Just Eat Takeaway?


De afgelopen maanden heeft Just Eat Takeaway een paar flinke veren moeten laten wat betreft de koers van het aandeel. Die schommelt nu rond de € 45. Daarmee wordt de beursonderneming beduidend lager gewaardeerd dat de grote concurrenten die het vooral buiten het continent van Europa heeft. Ook is Just Eat Takeaway de grootste verliezer gebleken in de AEX gedurende het verstreken jaar. Wat is er gebeurt met het platform van de maaltijdbezorger die de wereld leek te gaan veroveren? Volgens de experts zijn er een aantal oorzaken voor de tegenvallende koersontwikkeling de laatste tijd.

Tegenvallende stijging in volume

Door de analisten werd negatief gereageerd op de stijging van het volume bij Just Eat Takeaway in het afgelopen halfjaar. Die was tussen de 6% en 10% minder dan waarop was gehoopt. Een groot deel van het probleem lijkt zich in de VS  af te spelen. Daar nam de onderneming Grubhub over voor bijna € 8 miljard. De ontwikkelingen van deze Amerikaanse tak vallen niet mee. Geschat wordt dat de huidige waarde van Grubhub inmiddels is gedaald tot € 5 miljard. Een nog groter probleem lijkt dat Grubhub de strijd lijkt te gaan verliezen van de concurrentie. Elders gaat het beter. In Duitsland, Engeland en Nederland is Just Eat Takeaway duidelijk marktleider al zijn toekomstige bedreigingen zeker niet ondenkbaar. Ook in Canada en Zuid-Amerika schijnt het de goede kant op te gaan.

Wat zijn de analisten als oplossing voor Just Eat Takeaway?

De belangrijkste conclusie van de financieel experts is dat de huidige lage koers van het aandeel vooral is gebaseerd op de Amerikaanse tegenvaller. Indien het niet mogelijk is om vaste voet aan land te krijgen in de VS is het misschien beter om te vertrekken van het beloofde continent nu er  nog flinke waarde aan Grubhub kan worden toegekend. Wat betreft de Zuid-Amerikaanse activiteiten is een verkoop wellicht ook opportuun.

Er is al een bod geweest van Prosus van € 2,3 miljard. Met de opbrengsten in de VS en Zuid-Amerika zou Just Eat Takeaway zich dan compleet kunnen richten op Europa en Canada om daarmee weer fantasie in de koers van het aandeel te brengen. Bent u het eens met de analisten en denkt u dat Just Eat Takeaway de adviezen zal volgen en een koersstijging kan realiseren? Via de betrouwbare, online brokers op deze site kunt u beleggen in dit platform of juist in een van de concurrenten uiteraard.

 


Populair bij online brokers