Het raadsel van de € 2 miljard bij Wirecard


Het Duitse Wirecard, een concurrent van Adyen, heeft een zeer slechte week achter de rug. Op donderdag 18 juni zou de jaarrekening van het beurs gepubliceerd worden, maar daar is wederom uitstel voor gevraagd. Inmiddels is duidelijk geworden dat de accountants grote vraagtekens hebben gezet bij een balanspost van ongeveer € 2 miljard en daar geen onderbouwing van hebben kunnen vaststellen. Dit bedrag vertegenwoordigt een kwart van de totale balans van het bedrijf en het is funest voor het vertrouwen in de financiële controle. Wirecard meldt in een persbericht dat het erop lijkt dat een trustee heeft geprobeerd het management en de accountants te misleiden. Een fraude met enorme omvang kan niet worden uitgesloten.

Als door wespen gestoken

De aandeelhouders waren geschokt door de berichtgeving en het aandeel Wirecard verloor in één dag 2/3 deel van de waarde. De dag erop ging van de resterende koers nog eens 1/3 deel af. Het niet tijdig publiceren van de jaarrekening blijkt namelijk ook een voorwaarde te schenden in de kredietovereenkomst met de bankiers. Hierdoor is het mogelijk dat een bedrag van € 2 miljard aan leningen teruggevorderd kan worden. Als dat al is gebeurd of binnenkort realiteit wordt, zal Wirecard in acute liquiditeitsproblemen raken. Dat zou zelfs het einde kunnen betekenen van een bedrijf dat de grote speler leek te worden op de betalingsmarkt in Duitsland. Inmiddels zijn de CEO en de COO opgestapt. James Freis die op 1 juli zou aantreden als nieuwe topman op het gebied van compliance, wordt naar voren geschoven als de vervanger van de vertrokken CEO. Geen baan waar iemand naar uit zal kijken in de huidige situatie.

Eerdere problemen Wirecard worden aangehaald

Het is niet de eerste keer dat Wirecard in het nieuws komt vanwege mogelijk dubieuze financiële handelingen. Ongeveer 1 1/2 jaar geleden bracht de Financial Times een artikel waarin werd gesteld dat het toen nog prille beursbedrijf een poging had gedaan om de accountants te misleiden met vervalste documenten. Wirecard verzette zich met hand en tand tegen deze publicatie en het probleem raakte in de vergetelheid. Dat is niet waarschijnlijk voor de raadselachtige € 2 miljard.

Het is voor een particuliere belegger ook een nachtmerrie: fraude bij een beursbedrijf waardoor de beurskoers in korte tijd verdampt. Door het financiële nieuws te volgen en spreiding in de aandelenportefeuille te realiseren kunt u het risico beperken. De betrouwbare online brokers op deze site bieden u een ruime keuze in beleggingsproducten.


Populair bij online brokers