Het einde van de bioscoopketens?


In de begintijd van de film waren het de studio’s die de hele keten in hand namen. De producties werden in eigen bioscopen uitgebracht en het programma bleef beperkt tot deze eigen producten. Op het moment dat er onafhankelijke bioscopen ontstonden, werden die in eerste instantie geboycot door de grotere studio’s. Kleinere studio’s en onafhankelijke filmmakers leverden de films aan en toen deze succesvolle producten ontwikkelden, gingen ook de grotere studio’s overstag. Het verkopen van films aan bioscopen die onafhankelijk waren, gaf de studio’s een grotere markt voor hun producten en de bioscoopketens konden kiezen uit een groter assortiment. Een bioscoopbezoek werd een laagdrempelig uitje voor alle leeftijden.

Films worden gemaakt voor de bioscoop

Op het moment dat de tv in vrijwel iedere huiskamer terecht kwam, werd de positie van de bioscopen anders. Nieuwsberichten vormden in eerste instantie een belangrijk deel van het programma maar dat werd steeds minder. Het was voor de studio’s en de bioscoopketens van het grootste belang dat topfilms zo lang mogelijk bleven draaien en op zoveel mogelijk plaatsen terecht kwamen. De eerste uitzending van een populaire topfilm op tv kon derhalve meerdere jaren duren. Er ontstond voor tv een andere lijn: de serie.

In de 21ste eeuw was er die nieuwe ontwikkeling: de opkomst van de streamingdienst. Naast onafhankelijke partijen zijn het ook weer filmstudio’s die dit product aanbieden. Voor de streamingdienst worden specifieke producten gemaakt, maar tot dusverre leken echte topfilms in eerste instantie bedoeld voor de bioscopen. Maar toen kwam corona.

De invloed van corona

December is traditioneel de maand van het bioscoopbezoek en de hoop bestond wereldwijd dat de gemiste opbrengsten in een jaar dat vrijwel overal lockdowns kende, in deze feestmaand ten dele zouden kunnen worden gecompenseerd. De realiteit was anders. In 2020 kwam er al zeer opmerkelijk nieuwtje in de sector. De bioscoopfilm Mank was al na enkele weken te zien op Netflix, dat was eerder ongehoord.

Nu lijkt het een begin te zijn geweest van een nieuwe ontwikkeling. Warner Bros is een van de meest bekende filmstudio’s in de VS. In 2021 zullen alle films die worden uitgebracht tegelijkertijd in de bioscopen en op de eigen streamingdienst een première beleven. Daarmee is voor het eerst sinds het bestaan van de bioscopen de exclusiviteit van dit instituut doorbroken. Als andere studio’s het voorbeeld volgen en films gaan maken voor de bank in de woonkamer, lijkt de rol van de bioscoop uitgespeeld. Ook voor de particuliere belegger is deze ontwikkeling van belang. Beleggen vanuit de luie stoel kunt u al jaren bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers