Het einde van ‘Big Oil’?


Er zijn analisten die het als het einde beschouwen van het olie-tijdperk: BP heeft besloten om zich in de toekomst te richten op hernieuwbare energie. BP was als een van grote oliemaatschappijen vele decennia verantwoordelijk voor de brandstofvoorziening van het Britse Rijk. Maar tijden veranderen. Volgens een studie van BP is de piek in het verbruik aan olie inmiddels voorbij. Meer dan de 100 miljoen vaten zal het volgens het rapport nooit meer worden. Peak-oil waarbij het dagelijks verbruik hoger wordt en blijft dan de dagelijkse productie zal nooit gebeuren. Daarmee zet de maatschappij een streep onder het tijdstip van Big Oil: de periode dat olie de onmisbare schakel was in een economie die moest blijven groeien.

Binnen 30 jaar drie kwart minder verbruik

De studie van BP gaat ervan uit dat in jaar 2050 dagelijks nog ongeveer 25 miljoen vaten zullen worden verbruikt. Die zijn dan vooral bedoeld om plastic en andere producten te maken. Personenauto’s rijden in dat jaar op elektriciteit, vrachtwagens gebruiken waterstof en voor vliegtuigen is er een synthetische brandstof niet langer gebaseerd op olie. Na 2050 zal ook voor de dan nog bestaande toepassingen van olie een alternatief worden gevonden. Dat houdt in dat de helft van de inmiddels bewezen voorraden aan olie nooit gebruikt zal worden. Oliemaatschappijen moeten een andere bron van inkomsten ontdekken of verdwijnen anders. De waarde van de eens zo kostbare grondstof olie zal daardoor in de komende decennia niet hoger meer worden.

Speculatie of zekerheid

De beurs heeft altijd gelijk maar studies door mensen zijn niet altijd juist. Het is voor het beperkte brein van de mens nu eenmaal niet altijd mogelijk om de complexiteit van onze dagelijkse realiteit te overzien. De grote oliemaatschappijen hebben op de beurzen inmiddels een forse aderlating ondergaan waar het de koers betreft. ‘Ons’ Shell is sinds het begin van dit jaar 50% in waarde gedaald en heeft het dividend fors verlaagd. Juist dat dividend maakte Koninklijke Olie gedurende een eeuw het ‘weduwen- en wezenfonds’ een zekere bron van inkomen en vermogen in onzekere tijden.

Ook Shell is zich gaan richten op een meer groene toekomst maar de waarde van het aandeel zit toch echt in de voorraden olie die nog opgepompt kunnen worden. Als die hun waarde verliezen zal dat ook gelden voor het aandeel Shell en de andere majors. Voor de particuliere belegger is de periode van 30 jaar tot 2050 nog erg lang en is alles nog niet gezegd over olie. Beleggen in olie, up of down, is mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers