Harde Brexit komt steeds dichterbij


De afgelopen week is het weer niet gelukt. Theresa May mocht in aanwezigheid van alle EU-regeringsleiders uitleggen wat haar eisen waren voor het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. Maar ze sprak zo snel dat veel andere regeringsleiders haar ook via de tolk niet konden begrijpen. Een van de aanwezigen verzuchtte tegen de pers dat het hem nog steeds een raadsel is wat de Britten nu precies willen. Maar de tijd begint steeds meer te dringen. De einddatum voor een overeenkomst staat op 29 maart 2019, maar dan moet deze ook al goedgekeurd zijn door de nationale parlementen in Groot-Brittannië en de EU-leden. De deadline waarop de regeringsleiders het eens moeten zijn, ligt dus voor het eind van dit jaar.

De Britse economie lijkt te haperen

Op zich lijken de cijfers niet eens slecht. De Britse economie groeide in 2017 met 1,7% en de werkeloosheid daalde tot 4%, het laagste sinds 1974. Maar er is sinds de aankondiging van een Brexit wel het een en ander veranderd. Voorafgaand aan het referendum was de Britse economie een van de snelst groeiende van de totale EU. Nu behoort het land tot de achterhoede. De Zwitserse bank UBS liet een studie doen door de Universiteit van Bonn naar de gevolgen van Brexit tot op heden. Daaruit bleek dat de uitkomst van het referendum de Britten nu al 2,1% aan groei lijkt te hebben gekost. En niet alleen de groei van het bbp was lager dan mogelijk zou zijn geweest. Ook de investeringen waren 4% lager, de inflatie 1,5% hoger en de consumptie 1,7% lager. Deze uitkomsten werden berekend door een virtuele ‘dubbelganger’ te bouwen van de economie van het Verenigd Koninkrijk waar geen sprake zou zijn geweest van Brexit. 

Is een recessie de toekomst?

Momenteel is het de onzekerheid die consumenten, maar vooral bedrijven in Groot-Brittannië een knauw heeft gegeven. Dat is af te leiden uit de investeringen die duidelijk zijn achtergebleven bij de verwachtingen. In de eerste helft van 2018 zijn de investeringen zelfs gedaald vergeleken met een jaar eerder. En dat is bijzonder ongebruikelijk in een periode dat de werkeloosheid laag is en de arbeidsmarkt daardoor krap. Maar bedrijven weten niet waar ze aan toe zijn en durven het niet aan om te investeren. Nu heeft May wel gedreigd om het vestigingsklimaat in Groot-Brittannië het beste te maken in het westen als er geen overeenkomst komt, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De meeste experts verwachten een recessie als er een harde Brexit volgt. Houdt u rekening met recessie in het VK in uw portefeuille? Op deze site vindt u een aantal betrouwbare brokers waarmee u uw portefeuille desgewenst kunt aanpassen of beschermen.    


Populair bij online brokers