Grondstoffen, de succesnummers van 2019 en de kanshebbers van 2020


Hoe was het rendement op uw beleggingsportefeuille in 2019? Niet iedere belegging kan goed uitpakken uiteraard maar een gespreide portefeuille moet in het verstreken jaar in principe een positief resultaat hebben opgeleverd. Grondstoffen horen ook thuis in een portefeuille die op de langere termijn is gericht. Hieronder staan een aantal stijgers uit 2019 en kanshebbers voor 2020.

Koffie + 30%

De prijs van koffie is beslist niet op een hoogtepunt gekomen in 2019. In feite is het zowel in Brazilië als Afrika nog steeds moeilijk om de productiekosten terug te verdienen. Maar juist die lage prijzen hebben gezorgd dat de oogsten in 2019 zijn gedaald en dat zal naar verwachting ook in 2020 weer gebeuren. De stijging van de koffieprijs voltrok zich terwijl de Braziliaanse real een dieptepunt bereikte. Bij herstel van de munt zal de koffieprijs ook in 2020 weer oplopen.

Suiker + 10%

Het verhaal voor suiker is in feite een kopie van dat van koffie. De overproductie in Brazilië en India is in 2019 verminderd en dat zal naar verwachting in 2020 ook gebeuren. Voor suiker is er meer onzekerheid omdat de Indiase overheid met subsidies werkt om de producenten in het land een bescheiden inkomen te blijven bieden.

Goud + 18%, Zilver + 16%

In een tijd van globale onzekerheid is het niet verwonderlijk dat deze edelmetalen het goed hebben gedaan. Daarbij speelt de lage rente natuurlijk ook een grote rol. Omdat er naar verwachting in 2020 geen ommekeer zal plaatsvinden met betrekking tot de lage rentes in de westerse wereld, zullen goud en zilver ook in dat jaar een optie zijn voor een gespreide portefeuille. In hoeverre daarbij de stijging van 2019 kan worden geëvenaard, zal afhangen van de politieke situatie in de wereld.

Katoen in opmars

De prijs van katoen bereikte in 2019 een dieptepunt toen China veel minder katoen uit de VS ging afnemen. Het land verbruikte eerst de eigen voorraden en ging toen op zoek naar nieuwe leveranciers in Zuid-Amerika. De voorlopige akkoorden tussen de beide grootmachten houden onder meer in dat China extra katoen (en soja) zal gaan invoeren uit de VS. Omdat door de ontwikkelingen in 2019 de teelt van katoen in 2020 in de VS lager zal zijn dan voordien, is een prijsopdrijvend effect te verwachten. De soms wispelturige beslissingen van Trump maken een belegging in katoen een riskante onderneming. Heeft u als particuliere belegger belangstelling voor grondstoffen? De betrouwbare online brokers op deze site bieden vele opties.


Populair bij online brokers