Groei in China


De beurzen in China hebben het eind 2017 even moeilijk gehad. Na een behoorlijke opmars volgde de grootste daling in anderhalf jaar tijd en liep het verlies op tot rond de 5%. Beleggers uitten daarmee hun bezorgdheid over de oplopende rente in het land en met name omdat de Chinese autoriteiten deze wensen te bestrijden door de kredietveerlening aan banden te leggen. Zal hierdoor de groei van de Chinese economie worden beperkt?

Rust, maar met ambitieuze doeleinden

Het aanblijven van president Xi Jinping na het Congres is zeker geen verrassing, maar het zorgt wel voor meer zekerheid in het land.

In 2010 werd een doel gesteld om de Chinese economie in 10 jaar tijd te verdubbelen, evenals het gemiddelde inkomen van de bevolking. Door de uitbundige groei, die in 2017 ook weer op 7% lijkt uit te komen, zal in 2020 naar verwachting het eerder gestelde doel moeiteloos worden gehaald. 

Hierdoor zijn er voor de komende jaren ook weer duidelijke doelen gesteld: de economie moet de komende 10 jaar groeien met 5% tot 6%. En de groei moet de komende 30 jaar uitkomen op gemiddeld 4% tot 5%. 

De twee gezichten van de Chinese economie

Ook op de beurs is duidelijk te zien dat de Chinese economie twee gezichten heeft. De aandelen van onder meer verzekeringsconcern Ping An en de internetgiganten Tencent, AliBaba en Bandu stegen vooral fors, overige bedrijven minder.

Het zijn dan ook de bedrijven uit de nieuwe economie die zorgen voor de fantastische groeicijfers. Deze zijn vooral te vinden op het gebied van het internet, software en de zorg.

Bij de oude economie moet worden gedacht aan fabrieken, mijnen, energiemaatschappijen en banken. Deze zijn in handen van de staat en functioneren vaak niet naar verwachting.

Om ook voor de komende jaren hoge groeicijfers mogelijk te maken, zal de economie in China moeten veranderen. In plaats van een op investeringen en export gebaseerde economie zal men zich meer moeten richten op binnenlandse consumptie. Ook moet er aandacht worden besteed aan het saneren van vervuilende industrie en meer efficiënte productiemethoden. Verder is het noodzakelijk dat de bedrijfsschulden worden afgebouwd en dat een deel van de winsten van de momenteel goed presterende bedrijven wordt besteed aan innovatie.

Voor beleggers in China zal het erg belangrijk zijn in hoeverre de economie van  het land inderdaad kan worden veranderd en meer kan worden gericht op consumptie. Een meer vrije toegang tot de beurs voor buitenlands kapitaal wordt echter onder president Xi Jinping niet verwacht.


Populair bij online brokers