Google onder vuur in de VS


Ted Paxton is inmiddels overal ter wereld een bekende naam. De openbaar aanklager van de staat Texas vroeg onlangs aan het hoogste rechtscollege in de VS om de presidentsverkiezingen in een aantal swing-staten ongeldig te verklaren en daarmee Trump nog eens 4 jaren te gunnen. Het Hoge Gerechtshof nam nauwelijks notie van zijn verzoek en besloot het niet te behandelen. Waarschijnlijk zal Google de procedure die Paxton is begonnen wegens monopolistisch machtsmisbruik van de zoekmachine niet licht opnemen. Er zijn ook 9 andere Amerikaanse Staten die door Paxton in deze kwestie worden vertegenwoordigd. Waar draait het allemaal om?

Online advertenties

De enige inkomensbron die Google heeft, zijn online advertenties. In het geval van de tech-reus betekent dit dan wel een miljarden-opbrengst en volgens de aanklager overtreedt Google daarbij alle regels die in de 10 Amerikaanse staten gelden. In de aanklacht worden valse, bedrieglijke en oneerlijke handelingen genoemd waarmee Google de concurrentie uitsluit. In een mondelinge verklaring vergeleek Paxton de handelswijze van Google met een sportwedstrijd waarbij het mega-concern niet alleen beide teams levert maar ook de scheidsrechters.

Op die manier zou Google iedere advertentieveiling kunnen winnen, ongeacht de prijs die werd geboden. Het bedrijf zou door zijn monopolistisch handelen zowel uitgevers, bedrijven als consumenten bewust hebben benadeeld. De uitgevers konden minder verdienen, de bedrijven moesten hogere prijzen voor advertenties betalen en de consumenten kregen een beperktere keuze. Adverteerders die van Google gebruik maakten, werd ook vaak verboden om elders reclames te maken op straffe van uitsluiting op de meest populaire zoekmachine.

Google zal zich heftig verweren

De procedure van Paxton heeft volgens Alphabet, het moederbedrijf van Google, geen enkele waarde. Het bedrijf stelt dat alle feiten de openbaar aanklager in het ongelijk stellen en hij desondanks doorgaat met ongefundeerde beweringen en zinloze procedures. Het bedrijf gaf aan zich krachtig te zullen verdedigen in de rechtbank. De internettechnologie die wordt gebruikt komt alle partijen die genoemd worden juist ten goede, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Google is overigens in de EU al veroordeeld voor miljarden aan boetes wegens machtsmisbruik maar is daartegen in beroep gegaan. Pikant is dat ook tegen Paxton diverse aanklachten zijn ingediend wegens misbruik maken van zijn positie in andere kwesties.

Voor u als particuliere belegger is een dergelijke procedure altijd onwelkom nieuws omdat de gevolgen ervan niet zijn te overzien. Kiezen voor Google of juist afscheid nemen, kan via de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers