Goede tijden voor Nederlandse belegger?


Het kan verkeren en dat geldt ook voor de Nederlandse industrie. Waar deze jarenlang een zorgenkindje vormde, gaat het nu al een lange periode de goede kant op. De groei van de verwerkende industrie periode heeft een nieuw record bereikt, omdat deze inmiddels al 65 maanden aanhoudt. Waar de groei halverwege het jaar wat leek te vertragen, is die nu weer versneld. In september 2018 bereikte de groei het hoogste punt in 3 maanden. De inkoopmanagersindex die wordt bijgehouden door het Nevi kwam voor september uit op 59,8. Daarmee steeg de PMI (Purchase Managers Index) snel ten opzichte van augustus toen de index op 59 uitkwam.

Ook andere indices zijn positief

Het aantal nieuwe orders voor de verwerkende industrie steeg eveneens in september. Daarbij was opvallend dat de exportorders het hoogste aantal liet zien sinds februari van dit jaar. Ook wat de werkgelegenheid betreft waren de cijfers goed. De levertijden namen behoorlijk toe door het aantal nieuwe orders en de voorraad gereed product daalde voor de derde maand op een rij. Een woordvoerder van het Nevi noemde de vooruitzichten voor de Nederlandse industrie dan ook voortreffelijk. Het totaalbeeld voor de sector ging licht omhoog, met een cijfer van 8,2 naar 8,3. Als bijzonderheid werd nog genoemd dat in september het aantal exportorders voor de 27e (!) maand op rij was gegroeid.

Nederland, koploper in Europa

Met een PMI van 59,8 gaat Nederland duidelijk aan kop in Europa. De Eurozone als geheel kwam uit op 54,6 en Groot-Brittannië bleef steken op 52,8. Ook aan de andere kant van de oceaan zijn de maandelijkse inkoopmanagerscijfers momenteel lager dan in ons land. Noord-Amerika (VS en Canada) komt nog het dichtste in de buurt met een index van 56,8. Overigens is de hoogste index die ooit werd bereikt in ons land 63,4. Die dateert van februari 2018.

Effecten op de beurs

Natuurlijk is de Nederlandse verwerkende industrie op wereldschaal veel te klein om enige invloed te hebben op het beursklimaat. Ook de AEX wordt zelden beïnvloed door cijfers over de Nederlandse economie. Toch kan uit het huidig positief sentiment met betrekking tot de export worden afgelezen dat er internationaal ook weer vertrouwen ontstaat. Maar evenals geldt voor de economische ontwikkeling in de VS, zit er een adder onder het gras bij de mooie Nederlandse cijfers. De groei heeft inmiddels al zo lang geduurd dat insiders ook in Nederland een omslag verwachten.  Beleggen is altijd een kwestie van keuzes en golfbewegingen in de economie zijn van alle tijden. Een goede keuze van betrouwbare online brokers vindt u op deze site.     


Populair bij online brokers