Galapagos, uitstel of afstel?


De teleurstelling was enorm toen vorige week woensdag de machtige Amerikaanse medicijnwaakhond, de FDA, Galapagos een draai om de oren gaf. De ingeleverde rapporten waren onvoldoende om over te gaan naar de volgende fase om het medicijn op de markt te mogen brengen in de VS. Dat betekent terug naar het laboratorium en een heleboel extra onderzoek om alsnog het papierwerk in orde te krijgen. De hoopvolle beleggers bleven ook met een kater achter, het aandeel zakte fors weg en leverde 25% in naar ongeveer € 118. Het is pas een paar maanden geleden dat de hoop op een succesvol medicijn de koers naar bijna € 250 had gestuwd. Het is een kleine troost dat Galapagos nog voldoende geld in kas heeft, geschat wordt € 90 per aandeel.

Een belofte die nog niet waar kan worden gemaakt

De Nederlands/Vlaamse medicijnmaker leek een zeer beloftevol medicijn in de pijplijn te hebben met filgotinib, dit medicijn moet werkzaam zijn bij artritis, een zeer veel voorkomend probleem op latere leeftijd. Voor de ontwikkeling en toegang tot de Amerikaanse markt werkt Galapagos samen met Gilead, een grote farmaceut die in de VS wel vaker met dit bijltje heeft gehakt. Maar de uitspraak van de FDA was hard en specifiek. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar het effect op vruchtbaarheid van mannen bij gebruik van het middel. Daarnaast heeft de FDA zorgen geuit over de algemene gezondheidsrisico’s bij gebruik van hoge doseringen van filgotinib. Vooral die laatste uitspraak zal de partners zorgen baren. Gilead gaf aan dat de betreffende studies al wel zijn opgestart en verwacht midden volgend jaar deze te kunnen afronden. Dat betekent minimaal een jaar uitstel en geen zekerheid of het middel ooit opbrengsten zal genereren voor Galapagos. Ook voor Gilead is het nieuws bepaald niet goed te noemen, maar de echte klap viel toch in onze contreien.

Cashburn met potentieel?

Galapagos lijkt nog minimaal een jaar te moeten wachten op opbrengsten van enige omvang. Voor beleggers is de periode dat er alleen geld wordt ‘verbrand’ altijd moeilijk. Er is immers geen zekerheid of het onderzoek positieve resultaten gaat opleveren. Het verleden heeft zowel succes als grote teleurstelling laten zien bij bedrijven die vergelijkbaar zijn met Galapagos. Hoe denkt u erover? Heeft u er vertrouwen in dat het medicijn alsnog een succes wordt of heeft de medicijnmaker op een verkeerd paard gegokt. Beleggen in Galapagos en andere beursbedrijven in deze interessante sector is mogelijk via de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers