Gaat Zalando eindelijk scoren?


Zalando heeft in het derde kwartaal een forse omzetstijging laten zien tot € 1,85 miljard, dat was 21% meer dan in 2019. De winststijging kende een nog beter beeld, de € 6 miljoen in 2019 werd in 2020 verre overtroffen met € 120 miljoen.

Het management kondigde bij de presentatie van de kwartaal cijfers ook aan dat de verwachtingen voor het 4e kwartaal naar boven zijn bijgesteld. Het bedrijf zegt ook beter te zijn voorbereid op een stijgend aantal bestellingen als gevolg van de tweede Corona-golf. Voor het gehele jaar wordt op een stijging van de omzet gemikt tussen de 20 en 22%. De winstverwachting is bijgesteld naar € 375 miljoen tot € 420 miljoen. Dat zou meer zijn dan enig jaar voordien in het bestaan van Zalando.

De voor- en nadelen van een webshop

Zalando werd in 2008 opgericht en richtte zich in eerste instantie vooral op het online verkopen van schoenen. Al snel werden daar kleding en accessoires aan toegevoegd. Oostenrijk was het eerste land buiten Duitsland waar Zalando ging leveren, maar al snel werden de producten in bijna alle West-Europese landen, ook Nederland, geleverd. In eerste instantie was er forse kritiek op de werkomstandigheden in de magazijnen van het bedrijf. Na een paar onthullende reportages op de Duitse tv werden deze verbeterd.

In 2014 ging Zalando naar de beurs. Sinds de oprichting wist de onderneming praktisch ieder jaar de omzet fors te verhogen, maar winst maken, bleek vaak een probleem. Zalando was een duidelijk voorbeeld van de voor- en nadelen van een webshop gericht op mode. De kosten waren beduidend lager omdat er geen winkels of personeel daarvoor aangehouden hoefden te worden. Het grote nadeel was dat een een groot aantal artikelen werd (en wordt) geretourneerd. De indruk bestaat dat kopers niet altijd de intentie hebben om de artikelen te behouden maar deze bestellen om ze te beoordelen. Het afwerken van retouren is voor Zalando een kostbare aangelegenheid geworden.

Een voorbeeld voor concurrenten

Indien Zalando inmiddels een voldoende volume heeft bereikt om winstgevend te blijven, ondanks het probleem van de retouren ligt het voor de hand dat ook concurrenten een poging zullen wagen de online modewereld te betreden. Het is dan de vraag in hoeverre ze Zalando nog kunnen achterhalen. Door uitgebreide reclamecampagnes is dat inmiddels een sterk merk geworden.

Wilt u als particulier beleggen in Zalando of een ander beursbedrijf? Bij de op deze site vermelde betrouwbare online brokers vindt u een ruin assortiment in beleggingsproducten.


Populair bij online brokers