HSBC in mineur


De Britse bank HSBC heeft een flinke winstval moeten melden in het derde kwartaal en lijkt daarvoor nu worden gestraft op de beurs. Dat de bank geen top kwartaal zou kunnen laten zien was de algemene verwachting van de analisten. De internationaal optredende bank behaalt het grootste gedeelte van de omzet in China. Niet alleen het handelsconflict maar ook de onlusten in Hong Kong zorgden voor druk op de resultaten. Op de thuismarkt is Brexit nog steeds een probleem dat voor veel onzekerheid heeft gezorgd. De bank realiseerde een winst van $ 4,8 miljard en dat was bijna 20% minder dan het voorgaande jaar. De omzet zakte met 2% tot $ 13,3 miljard. Met name de forse daling van de winst was niet door analisten voorzien. Het was ook een negatieve verrassing dat de bank een belangrijke doelstelling voor een minimaal rendement op het eigen vermogen in 2020 heeft losgelaten.

Een historie in het verre oosten

HSBC is sedert 1991 formeel in Engeland gevestigd maar de voorloper The Hongkong and Shanghai Banking Corporation bestaat al sinds 1865. Om de handel in het Verre Oosten te financieren richtte de schot Thomas Sunderland een bank op in zowel Hong Kong als Shanghai. Snel daarna kwamen er filialen in Japan, Vietnam en de Filipijnen. In de Tweede Wereldoorlog werd uit voorzorg het hoofdkantoor verplaatst naar Londen. Veel personeel van de bank werd geïnterneerd in Japanse kampen en de hoogste baas, Sir Vandeleur Grayburn kwam om in een Japanse gevangenis.

Na de stichting van de Volksrepubliek China trok de bank zich terug uit het land en behield alleen vestigingen in Hong Kong. In 1971 was het echter weer de eerste buitenlandse bank die een licentie kreeg in China en werden de activiteiten daar snel uitgebreid.

De teruggave van Hong Kong aan China was aanleiding voor de bank om in 1991 definitief het hoofdkantoor te vestigen in London. Dit mede naar aanleiding van de overname van de Midland Bank. Het Verre Oosten bleef en is echter de belangrijkste winstbron voor de bank.

De 6de grootste bank ter wereld

HSBC is actief in 70 landen en heeft meer dan 200.000 werknemers, de meeste hiervan in China, Hong Kong en India. In 2018 was de bank nummer 6 op de ranglijst van grootste banken ter wereld.

Denkt u als belegger dat juist HSBC kan profiteren als de wereldwijde onrust zou afnemen dan kunt u via de betrouwbare online brokers op deze site een beleggingsproduct daarvoor kiezen.


Populair bij online brokers