Gaat Italië de euro verlaten?


De Italiaanse politiek staat bekend om de vele impulsieve beslissingen die de acteurs op het toneel nemen als ze aan de macht zijn gekomen. De nieuwe minister van Financiën verraste experts in binnen- en buitenland met zijn eerste grote interview dat werd gegund aan de Corriere della Sera. De 69-jarige hoogleraar economie Giovanni Tria beklemtoonde dat Italië niet uit de euro zal stappen. Hij benadrukte dat de regering haast zal maken met het terugdringen van de tekorten om te voorkomen dat er een aanvaring ontstaat met de andere eurolanden. Italië wil niet in omstandigheden terechtkomen waarbij het uit de euro zou worden gedwongen, aldus de kersverse minister. De problemen in Italië zijn fors, omdat het land een enorme staatsschuld heeft, die meer dan 130% van het bnp bedraagt.

Nog geen reactie van Di Maio en Salvini

De uitspraken van Tria komen als een verrassing, omdat ze haaks staan op de meningen die zijn verkondigd door de voormannen van de politieke partijen die de coalitie vormen die de regering waartoe ook Tria behoort, hebben gevormd. Di Maio is leider van de eurosceptische partij M5S, ook wel ‘de vijfsterrenpartij’ genoemd. Zijn partij is duidelijk in haar mening over de EU en de euro. Beide berokkenen Italië schade. Salvini als leider van de populistische Lega heeft verkiezingswinst geboekt op basis van beloften die erg duur zullen gaan worden. Zo wil hij dat de overheid veel geld in de economie gaat pompen om de werkloosheid terug te dringen. Voor de armsten in Italië heeft de Lega de suggestie van een basisinkomen gedaan. Deze verkiezingsbeloften zijn moeilijk in overeenstemming te brengen met de woorden van Tria, die ook zegt de werkgelegenheid te willen bevorderen, maar niet ten koste van uitgaven die het begrotingstekort zullen vergroten.

Rust brengen in de Italiaanse ‘tent’? 

Het aantreden van de nieuwe regering in Italië heeft tot onrust geleid op de Europese beurzen en de euro onder druk gezet. Gezien de aangekondigde plannen van de twee coalitiepartners hielden experts rekening met het smijten van geleend geld om verkiezingsbeloften waar te maken. Dat zou onvermijdelijk leiden tot een conflict met Brussel. Een proefballonnetje over het kwijtschelden van € 250 miljard aan staatsschuld door de EU werd door de bondskanselier Angela Merkel meteen resoluut geweigerd.  Maar het heeft wel een toon gezet die wellicht door het huidige interview van Tria moet worden getemperd. In hoeverre de woorden van de minister door daden worden gevolgd, is maar af te wachten in het onvoorspelbare Italië.

Veel Italiaanse regeringen is maar een kort leven beschoren. Misschien geldt dat ook voor de huidige ploeg. Maar zal de euro onder druk blijven staan of zich herstellen? Alleen de toekomst zal het leren. Gaat u voor forex op basis van uw verwachtingen voor de euro? Op deze site vindt u een aantal betrouwbare en gespecialiseerde online brokers.


Populair bij online brokers