Fugro op de weg terug?


Rond de eeuwwisseling was Fugro een  favoriet aandeel in vrijwel alle particuliere aandelenportefeuilles en dat was ook goed te verklaren. Het Nederlandse beursbedrijf was de nummer 1 op de wereld als het ging om het opsporen van nieuwe olie- en gasvoorraden. Daartoe werd flink geïnvesteerd in de nieuwste technologie voor apparatuur en schepen. De tarieven waren hoog, maar dat was geen probleem voor de oliemaatschappijen die ieder jaar miljarden te besteden hadden aan onderzoek.

Zo zou het altijd hebben kunnen blijven en Fugro keerde jaarlijks een flink dividend uit aan tevreden aandeelhouders. Maar in 2012 kwam de omslag. De olieprijs ging fors omlaag en de toekomst was aan de renewables waar het energie betrof. Fugro bleef achter met flinke schulden in een markt waar er plotseling veel minder verdiend kon worden aan het opsporen van gas en olie.

De transitie is flink onderweg

Een  behoorlijke periode werd verwacht dat Fugro van de beurs zou worden gehaald voor een relatief gering bedrag door een andere onderneming in de markt, maar dat gebeurde niet. Het bedrijf koos voor een transitie en  afbouw van schulden en is daarin inmiddels behoorlijk geslaagd. Het aandeel in de omzet van de opsporing van fossiele brandstoffen is in 2021 ongeveer 40% terwijl dit vroeger boven de 90% lag. Het restant is vooral gebaseerd op onderzoek naar windenergie en infrastructuur. Mark Heine is al 20 jaar in dienst bij Fugro en sinds 2018 de CEO. Hij heeft alle veranderingen dan ook meegemaakt en is het bedrijf ook trouw gebleven toen het spannend was of er een toekomst was. Hij legt uit hoezeer het roer om moest.

Windenergie en infrastructuur

Voor de leek is het wellicht onvoorstelbaar dat er soms 5 jaar onderzoek wordt gedaan voordat een  windmolen precies op de juiste plek wordt geplaatst. Daarbij moet ook nog rekening worden gehouden met de bodem of dat nu op land of in de zee is. Dat onderzoek doet Fugro. Een tweede tak is infrastructuur. Vrijwel overal ter wereld zijn er problemen met de ouderdom van de infrastructuur. Ook in ons land is het vaak slecht gesteld met wegen, bruggen, viaducten etc. Alles vernieuwen is onbetaalbaar. Om die reden doet Fugro onderzoek naar de meest noodzakelijke en financieel haalbare oplossingen.

Beide markten lijken voorlopig voldoende mogelijkheden te bieden. En om die reden hoopt Heine van Fugro weer een beursbedrijf te maken dat staat voor een gezond dividend. Interesse in Fugro? Beleggen kan via de betrouwbare, online brokers op deze site.


Populair bij online brokers