Forse toename aantal online beleggers


Het mag eigenlijk ook geen verbazing wekken dat het aantal online beleggers in ons land momenteel bijzonder snel stijgt. Volgens het jaarlijks  onderzoek van Kantar TNS dat is opgenomen in Retail Investor is het aantal beleggende huishoudens in Nederland in 2017 gestegen tot bijna 1,4 miljoen. Dat is een stijging van 14% sinds 2016 en bovendien is een dergelijke sterke vooruitgang niet meer voorgekomen sinds 2000.

Lage spaarrente zorgt voor interesse in beleggen

Ook in 2016 steeg het aantal beleggers in Nederland al behoorlijk met een percentage van 9%. Omdat de laatste twee jaren de invloed van de lage spaarrente steeds duidelijker voelbaar wordt, schrijft het onderzoeksbureau de sterke groei van de afgelopen jaren vooral daaraan toe. In de eindjaren van de vorige eeuw was er ook een sterke vooruitgang in het aantal beleggers. Dat werd toen onder meer veroorzaakt  door een beurshausse. Maar in die tijd ontwikkelde zich ook het online beleggen, waardoor deze manier om een appeltje voor de dorst te realiseren binnen het bereik kwam van een veel grotere groep mensen. Het record met betrekking tot het aantal actieve beleggers is tot dusverre behaald in het jaar 2000. Toen werden er in totaal 1,9 miljoen beleggers geteld. De kredietcrisis in 2007/2008 heeft een aantal van deze beleggers doen besluiten de beurs te verlaten.  

Online beleggers hebben meer mogelijkheden dan ooit  

In het jaar 2000 waren er slechts een beperkt aantal brokers die online beleggen mogelijk maakten. Het grootste deel van de particuliere beleggers moest noodgedwongen nog gebruik maken van de diensten van de grootbanken. Deze waren in het algemeen duur en boden beleggers slechts beperkte mogelijkheden. Sindsdien zijn er voor de Nederlandse particuliere belegger een groot aantal nieuwe brokers gekomen. Die bieden iedere belegger de mogelijkheden die in 2000 eigenlijk alleen beschikbaar waren voor de professionals. Beleggen met hefboom in beleggingsproducten in alle sectoren en over de hele wereld; dat is nu mogelijk met een paar muisklikken en vanuit uw luie stoel. Ook bieden deze moderne brokers vaak een goede toelichting op de producten die ze aanbieden en schuwen ze niet om een toelichting  te geven op de risico’s die inherent zijn aan het beleggen met hefboom. Door de moderne software kunt u als (beginnend) belegger vaak met een oefenaccount ervaring opdoen met de broker en het beleggen, voordat u aan het echte werk begint.  Mocht ook u binnenkort de rijen van de particuliere beleggers komen versterken, kies dan wel voor een betrouwbare online broker, bijvoorbeeld een van de brokers die op deze site worden genoemd.


Populair bij online brokers