Fastned, een lokale speler met potentie?


Op de lokale markt zijn de koersuitslagen vaak klein, evenals de volumes. Soms is er nieuws dat voor enige commotie zorgt. Vorige week was het de beurt aan Fastned, het bedrijf dat snellaadstations bouwt en exploiteert. Het bericht dat de onderneming in samenwerking met Tesla het grootste snellaadstation voor elektrische auto’s in Groot-Brittannië gaat bouwen, zorgde voor een kleine koersexplosie van 12%. Daarin is zeker ook enige voorzichtigheid begrepen. In het verleden is wel vaker gebleken dat de samenwerking met een reus als Tesla niet altijd goed afloopt voor een kleine speler. Maar in ieder geval is er internationale belangstelling voor het bedrijf door het nieuws.

Een korte maar interessante geschiedenis

Fastned werd in 2012 opgericht met de bedoeling een landelijk netwerk voor snellaadstations langs de Nederlandse snelweg te bouwen en te exploiteren. In datzelfde jaar kreeg het bedrijf een concessie van 15 jaar om 201 snellaadstations in Nederland te bouwen en te exploiteren. Dat ging beslist niet zonder slag of stoot. In 2013 werd het bedrijf door exploitanten van benzinestations voor de rechter gedaagd. Deze maakten bezwaar tegen het feit dat FastNed de laadstations op gratis parkeerplaatsen achter benzinestations neerzette. De rechter stemde FastNed in het gelijk. Ook een tweede poging om te voorkomen dat Fastned toiletten en/of shops bij de stations zou gaan plaatsen, werd door de rechter verworpen. De Staat is eigenaar van alle grond langs de snelwegen en er is geen reden om Fastned dergelijke voorzieningen te weigeren.

De internationale expansie van Fastned

In het jaar 2017 zette Fastned de eerste stap over de grens door het bouwen van enkele laadstations in Duitsland. Het was ook het jaar dat de eerste twee geplaatste snellaadstations kostendekkend waren geworden in Nederland. Op den duur hoopt het bedrijf dan ook winst te kunnen maken. In 2018 werd ook de stap naar Groot-Brittannië gezet. Waarschijnlijk is daar ook het huidige contact met Tesla ontstaan. In 2021 zullen ook de eerste laadstations van Fastned in België en Frankrijk worden gebouwd. Fastned heeft op dit moment ongeveer 30 vaste werknemers en een omzet van € 7 miljoen per jaar. Gelet op de opbouw van nieuwe laadstations is er nog geen winst gemaakt. Vooralsnog is het een kleine speler die zich nog verder  moet bewijzen. Heeft u interesse in de markt van de smallcaps? Ook daarvoor kunt u terecht bij de betrouwbare online brokers die u kunt vinden op deze site.


Populair bij online brokers