Everlasting problemen bij Evergrande?


Het is een tijdje stil geweest rond de Chinese vastgoedreus Evergrande, maar het spel om de knikkers begint opnieuw. De afgelopen maanden is het bedrijf een paar keer in staat geweest om net op tijd een aantal rentebetalingen inzake obligaties te doen. Indien de onderneming hierin niet was geslaagd zonder een afspraak met de schuldeisers te maken, kunnen deze schuldeisers een faillissement aanvragen.

Inmiddels heeft Evergrande bij de beursautoriteiten wel een document ingediend waarin het bedrijf aangeeft naar verwachting niet in staat te zullen zijn om alle schulden van ongeveer € 250 miljard te voldoen. Het wil om die reden praten over schuldsanering met buitenlandse investeerders. Maar gelet op dat document wordt nu een bedrag van $ 260 miljoen aan garanties opgevraagd door partijen waarbij de clausules in de contracten dat mogelijk maken. Ook in dit geval ligt een faillissement op de loer indien Evergrande niet kan voldoen aan de eis.

Hoe staat de Chinese overheid in deze kwestie?

De zaak Evergrande is een testcase voor de Chinese overheid. Door de enorme omvang van Evergrande en de schuldenlast zal een val van Evergrande zonder enige twijfel een groot aantal andere bedrijf meesleuren. Het zou ook een smet betekenen op het aanzien van de Chinese economie. Evergrande heeft tevens in het binnenland enorme sommen opgehaald bij Chinese spaarders. Daarbij werd aangegeven dat obligaties van het bedrijf vrijwel dezelfde zekerheden boden als een spaarrekening maar met een hoger rendement. Evergrande heeft zelfs van de eigen werknemers geleend door salarissen niet volledig uit te betalen. Inmiddels is het management van Evergrande al beschuldigd van grootheidswaanzin en onrealistische voorstellingen van zaken. Maar waar de gevolgen van het niet redden van de onderneming enorm kunnen zijn, geldt dat ook voor het redden daarvan.

De financiële reserves van de overheid zijn ruim voldoende voor een reddingsoperatie. Daar wordt echter wel een precedent geschapen waarbij ‘kapitalistische’ fouten met geld van de ‘bevolking’ moeten worden hersteld. Dat zal voor de toekomst onvoorspelbare resultaten kunnen hebben. De overheid lijkt dan ook, evenals Evergrande zelf, aan te willen sturen op sanering van de schulden.

Beleggen in Evergrande

Het is echter de vraag in hoeverre met name buitenlandse partijen daaraan zullen willen meewerken. Daarbij speelt vooral de kwestie hoeveel Evergrande zal kunnen betalen. Er circuleren de somberste berichten waarbij bijna alle lopende projecten als zonder waarde worden bestempeld. De zaak Evergrande is een extra reden om zeer voorzichtig te zijn met beleggen in China momenteel. Er blijven nog vele andere regio’s over om te kiezen bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers