Enthousiasme over ‘vrijspraak’ Facebook


De beurswaarde van Facebook is door de $ 1 biljoen geschoten na een positieve uitspraak van een Amerikaanse rechter naar aanleiding van twee aanklachten tegen het bedrijf. Door de FTC, de Amerikaanse mededingingsautoriteit, en een Amerikaanse staat waren procedures gestart omdat deze beweerden dat Facebook een monopolie positie had verworven op het terrein van social media.

Er werd in de aanklachten ook meteen een maatregel voorgesteld: Facebook zou de diensten Whatsapp en Instagram aan derden moeten verkopen. Facebook heeft echter altijd gesteld dat deze onderdelen noodzakelijk zijn in de strategie van de onderneming voor de toekomst.

De strijd is nog niet gestreden

De rechter wees de aanklachten af, omdat beide partijen geen bewijs hadden aangevoerd voor de positie van Facebook wat betreft de social media. De FTC had aangegeven dat Facebook op de markt een dominante positie had van minstens 60%. Dat werd echter niet voldoende onderbouwd volgens de argumentatie van de rechter. Het geeft de FTC de mogelijkheid om een nieuwe aanklacht beter te onderbouwen. De klacht houdt – naar verluidt – ook verband met de houding van de Republikeinse partij ten opzichte van de tech-reuzen in de VS. De partij steunt daarin ex-president Trump die de bedrijven ziet als links georiënteerd en de macht wil breken van meerdere bedrijven in de social media sector, waar onder Facebook.

Wall Street omarmt Facebook

Dat de klacht serieus werd genomen op de beurs werd duidelijk door de stijging van het aandeel nadat de uitspraak bekend werd gemaakt. Toch is het slechts een enkele procedure die hiermee tijdelijk is beslecht. Op de achtergrond zijn er nog steeds geluiden over massa-claims van Facebook gebruikers. Tenslotte is bekend dat de enorme winsten van het concern zijn gebaseerd op de 2 miljard profielen die bijna dagelijks worden bereikt.

Diverse instanties, waaronder de Consumentenbond in Nederland, zijn ervan overtuigd dat Facebook een verkeerd beeld heeft geschapen door te schermen met gratis profielen. De opbrengst die is gerealiseerd, zou volgens meerdere partijen ook voor een deel aan die gebruikers moeten toekomen. De miljardenclaim die dat zou kunnen opleveren, hangt als een donkere wolk boven het bedrijf. Maar momenteel maken beleggers zich daar weinig zorgen om  gelet op de mijlpaal die Facebook heeft bereikt met beurswaarde. Hoe denkt u als particuliere belegger over dit bijzondere fonds? Via de betrouwbare online brokers op deze site kunt u uiteraard ook beleggen in de tech-reuzen waartoe Facebook nu ook weer mag worden gerekend.


Populair bij online brokers