Eerste effecten Brexit zichtbaar


Het lijkt erop dat Europese consumenten na Brexit minder trek hebben in een aantal typische Britse producten. De export van Engelse cheddar, Schotse whisky en vis uit het hele koninkrijk, is in het eerste halfjaar gedaald met 47%. Het is overigens nog onduidelijke welke rol voorraadvorming voor Brexit en de kinderziektes bij de nieuwe formaliteiten een rol hebben gespeeld bij deze daling.

Het is in ieder geval wel aanleiding voor de Food and Drink Federation (FDF) om een flink te klagen bij de Guardian. De voorzitter van de FDF noemt de daling een regelrechte ramp voor de branche en een teken wat er op Groot-Brittannië afkomt door de nieuwe handelsbarrières en formaliteiten voor export naar de EU.

Engelse kaas niet langer gewild

Op 1 januari is het Verenigd Koninkrijk uit de douane-unie met de EU gestapt. Dat houdt in dat er weer allerlei formulieren moeten worden ingevuld bij export naar de EU. Al eerder werd geconstateerd dat de formaliteiten voor kleinere ondernemingen zo complex zijn geworden dat ze afzien van export naar de EU. Ook lijkt er daar minder interesse te zijn in Britse producten. Dat heeft wellicht te maken met alternatieven en ook onzekerheden aan Europese kant.

Voor een van de belangrijkste exportproducten van Schotland viel de daling nog wel mee: 10%. De Engelse kaasexport daalde echter met 67%. Ook voor de vis, een van de grote struikelblokken tijdens de onderhandelingen, is de export gedaald met meer dan 50%. Hierbij speelt het conflict met Frankrijk een grote rol. De Fransen zijn bijzonder gepikeerd omdat Franse vissers soms geweerd worden van visgronden waar ze volgens Frankrijk wel mogen werken. De export naar gebieden buiten de EU is voor de genoemde producten wel toegenomen, maar biedt onvoldoende compensatie voor de verliezen.

De beurs en Brexit

De Britse bedrijven die momenteel nadeel ondervinden van Brexit zijn vooral niet beursgenoteerde ondernemingen. In de Food and Drink branche was echter de helft van de export bedoeld voor de EU. Als er geen verbeteringen optreden zal het exportverlies pijn gaan doen in de gehele Britse economie. Wellicht dat dan ook beursbedrijven de effecten zullen ondervinden. Indien de Britten afstevenen op het piratennest voor de Europese kust, waar voor Brexit over werd gesproken, zal dit het sentiment in Europa alleen maar verslechteren. Op dit moment lijkt Groot-Brittannië een onzekere plaats voor particuliere beleggers. Uiteraard kunt u via de betrouwbare online brokers op deze site wereldwijd beleggen in de landen van uw keuze.


Populair bij online brokers