Een topjaar voor de Bitcoin?


Financieel gezien was 2018 een jaar dat veel beleggers in deze cryptomunt het liefst maar zo snel mogelijk zullen vergeten. De koers van de bitcoin stond op 1 januari 2018 op ongeveer $ 12.000. Daarna was er nog een kort moment van stijging voordat de daling begon in te zetten. Op de laatste dag van het jaar bleef een koers van $ 4.000 op de borden staan. Het is beslist niet zeker dat de downtrend hiermee is beëindigd. Voor vele andere cryptomunten is het beeld in 2018 vergelijkbaar geweest.

Was 2017 een brug te ver?

Achteraf is het eenvoudiger om bepaalde zaken te analyseren en de evalueren. Inmiddels lijkt duidelijk dat de cowboymarkt van 2017 toezichthouders en overheden schichtig heeft gemaakt. De Chinese overheid maakte haar onderdanen duidelijk dat een te grote belangstelling voor dit soort ongereguleerde munten een slecht idee zou zijn. Ook andere overheden, zoals de Belgische, lieten zich kritisch uit over de bitcoin, omdat die ook werd geassocieerd met criminaliteit en witwassen. Op een bepaald moment leek ook de Amerikaanse toezichthouder voor het beurswezen er genoeg van te hebben. Zolang er geen sprake zou zijn van voldoende regulering, zou er geen toegang komen tot enige Amerikaanse beurs. Uiteraard zijn er ook vandaag de dag al wel vele producten die gekoppeld zijn aan crypto’s en waarmee beleggers kunnen inspelen op hun verwachtingen voor de munten.

Is het Lightning Network de redding voor de bitcoin?

Transacties in het standaard bitcoin-netwerk zijn in het algemeen traag en duur, ook als die vergeleken worden met bijvoorbeeld die van de Ethereum en de EOS. Een transactie duurt al gauw 10 minuten en dat kan in drukke tijden oplopen tot een uur. Het verstrijken van zoveel tijd is natuurlijk dodelijk als de munt een grotere rol moet gaan spelen in het standaard financiële verkeer. Het Lightning Network moet dat probleem gaan oplossen. Het moet bitcoin-transacties goedkoper en (veel) sneller maken. In de loop van 2018 is het netwerk qua toepasbaarheid constant uitgebouwd zonder dat daar veel ruchtbaarheid aan is gegeven. In de laatste zes weken van het jaar is het aantal kanalen van het netwerk bijvoorbeeld al verdubbeld. Sinds medio 2018 is er via het netwerk al meer dan 2 miljoen dollar aan transacties verwerkt. Dat is nog een gering bedrag gelet op de totale handel, maar het zou wel degelijk de redding voor de munt kunnen betekenen en biedt een betere mogelijkheid tot regulering.

Heeft u nog steeds vertrouwen in de bitcoin en wilt u er via derivaten in beleggen? Dat is mogelijk via beleggingsproducten van de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers