Dreigt er een inversie van de Amerikaanse rente?


Jerome Powel, voorzitter van de FED maakte afgelopen week maar weinig woorden vuil aan het rentebeleid in de VS. De standaardrente bleef op 2 – 2,25% staan. Maar er werd wel een duidelijke hint gegeven dat een reeks van renteverhogingen zeker niet onmogelijk is. Ten slotte draait de Amerikaanse economie momenteel erg goed en is de werkeloosheid historisch laag. De markt kan daardoor wel wat verdragen, lijkt het standpunt van de FED te zijn. Maar de markt schijnt daar toch anders over te denken en dat moet beleggers ook voorzichtig maken.

De markt heeft altijd gelijk?

De rentecurve in de VS lijkt inmiddels steeds meer af te vlakken. Dat wil zeggen dat de rente op lange termijn niet langer stijgt, maar af begint te vlakken richting het percentage van de korte rente. Dat is een duidelijk signaal dat de markt er geen vertrouwen in heeft dat de groei van de economie in de VS ook op lange termijn zal aanhouden. Het kan een tijdelijke onzekerheid zijn, omdat de groei inmiddels al langer duurt dan men had verwacht, maar het is ook een signaal dat de FED eigenlijk zou moeten oppikken. Als Powell en collegae het beter denken te weten en hun eigen beleid voortzetten zal het niet lang meer duren totdat de Amerikaanse rente invers gaat worden (de korte rente is dan tijdelijk hoger dan de lange). En dat is in het verleden vrijwel altijd een voorbode geweest van een recessie. Een recessie trad daarbij gemiddeld anderhalf jaar na het moment van inversie op. Het is iets waar ook beleggers dus vandaag al rekening mee dienen te houden. Dat het risico bestaat, is overigens bekend op de financiële markten. Het is het belangrijkste thema naast de gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China.

De Amerikaanse rente: gaat u in de verdediging?

Als de FED haar beleid niet aanpast, is het vrijwel zeker dat de inversie van de rente steeds dichterbij komt in de VS. Powell heeft in zijn toelichting hier geen enkele aandacht aan besteed. Het zou ook niet voor de eerste keer zijn dat de FED een richting kiest die volgens de economische theorie een foutieve is. Dat gold tenslotte ook voor de geldverruiming die vele economen als een fout zagen. Als belegger moet u zelf weer de keuze maken. Een betrouwbare online broker is daarbij al een goed begin. Die vindt u op deze site.      


Populair bij online brokers