De vis wordt duur betaald


Even leek het erop dat Brexit toch nog met een deal zou plaatsvinden. Inmiddels waarschuwen beide partijen hun burgers dat deze zich moeten voorbereiden op een situatie waarin er geen deal zou volgen. Het Britse ministerie van defensie gooide nog wat olie op het vuur door duidelijk te maken dat er Britse oorlogsschepen klaar liggen om de visrijke wateren voor de kust 24/7 te beschermen tegen buitenlandse vissers. Het is een van de grootste struikelblokken die nog zijn overgebleven. De EU wil een overeenkomst waarin Europese vissers (met name Fransen en Nederlanders) nog 10 jaar deze visgronden kunnen benutten. De Britten willen hoogstens een periode van 3 jaar toestaan. Het dreigen met ingrijpen door de marine zal met name aan Franse kant voor boosheid zorgen omdat in het verleden er al vaker conflicten zijn geweest.

Wil Johnson wel een overeenkomst?

De Engelse premier Boris Johnson staat onder grote druk. Het meest conservatieve gedeelte van zijn achterban vindt iedere overeenkomst met de EU onaanvaardbaar. Voor hen zal het een feestdag zijn als het eiland weer volledig zelfstandig de koers kan bepalen zonder enige verantwoording aan Brussel te hoeven afleggen.

Johnson heeft ook via de verkiezingen bewezen dat de meerderheid van de Britten achter zijn besluit staat om de EU te verlaten. Overigens dan waarschijnlijk wel op basis van het door de conservatieven geschetste beeld van een toekomst waarin het Verenigd Koninkrijk het economisch voor de wind gaat en zich niets meer van het Europese vasteland hoeft aan te trekken. Maar beseft men dan dat de grootste handelspartner voor het hoofd wordt gestoten en die nieuwe vrijheid geen garantie is voor economische bloei?

De koers van het Engelse pond

Experts verwachten dat een Brexit zonder overeenkomst in eerste instantie zal leiden tot een forse val van het Britse pond. Hierbij wordt gerekend op een daling ten opzichte van de euro van rond de 10%. Beslist een interessante optie als u als particuliere belegger voor valuta gaat bij de betrouwbare online brokers op deze site. Overigens wel een belegging met een flink risico.

Een forse daling van het pond lijkt misschien een mooie meevaller voor Groot-Brittannië omdat het de export eenvoudiger zou maken. Maar voor de Britse burger zou het een onplezierige tijd nog verergeren. Minder koopkracht is bepaald niet iets waar het gemiddelde gezin aan de overkant van het Kanaal zit te wachten. Ook zou het de mogelijkheden voor de zwakke Britse gezondheidszorg nog verder beperken. Binnenkort zal het duidelijk worden.


Populair bij online brokers