De uni van Unilever


Het is inmiddels al lang geleden dat het Engelse Lever, een producent van levensmiddelen, fuseerde met de Nederlandse Margarine Unie. Er ontstond een multinational die gold als een van de belangrijkste op de Nederlandse beurs. Lang zal dat niet meer duren want binnenkort wordt de hoofdzetel naar Londen verplaatst. De politiek sputtert nog wat na, vooral waar het Groen Links betreft. Het is niet verwonderlijk dat ook hier de politiek met een boete op de proppen wil komen om te bestraffen wat in een vrije markteconomie eigenlijk normaal geacht zou moeten worden.

Het saaie imago van margarine

Overal waar brood wordt gegeten, is margarine ook een vanzelfsprekend product. Voor de fabrikanten zijn de jaren beslist niet eenvoudig geweest. Er moest volledig worden omgeschakeld van dierlijke vetten naar plantaardige vetten en constant worden ingespeeld op nieuwe trends. Binnen het Unilever concern was deze divisie waartoe ook de spreads behoren weliswaar winstgevend maar bepaald niet een van de meest boeiende. Veel omzetverhoging leek moeilijk realiseerbaar en de concurrentie was en is groot. Na het verrassende en mislukte overnamebod van Heinz moest er wat gebeuren bij Unilever om herhaling te voorkomen en de aandeelhouders tevreden te houden. Een van de meest opmerkelijke keuzes was om de margarine-divisie, in feite de Nederlandse ‘poot’ uit het verleden, af te stoten. De divisie ging vanaf 2018 verder onder de naam Upfield met als eigenaar de private-equity belegger KKR. De prijs was ongeveer € 7 miljard.

Op weg naar de beurs?

Het is bekend dat KKR deelnemingen gemiddeld 5 jaar aanhoudt om ze daarna, indien mogelijk, naar de beurs te brengen. Enigszins verrassend zijn zowel omzet als bedrijfsresultaat van Upfield in de jaren na de verzelfstandiging behoorlijk gegroeid. De verkoop- en marketingkracht van de multinational wordt blijkbaar niet echt gemist. Ook in dit Corona tijdperk lijken de resultaten te verbeteren. Volgens David Haines, de Britse CEO van Upfield kon door de verzelfstandiging een aantal beslissingen worden genomen die tot dusverre waren verschoven. Een flink aantal van de 2.500 producten is geschrapt. Van de 900 gebruikte recepten in het bedrijf zijn er nu nog 50 over. Dat betekent dat Upfield veel sneller kan reageren op nieuwe ontwikkelingen in de markt. Het bedrijf moet ook innovatief zijn want omdat KKR vrijwel de hele overname som op de balans van Upfield heeft geplaatst als lening is er nauwelijks ruimte om te lenen.

Is de nieuwe Margarine Unie iets voor u als particulier belegger? Er is nog enig geduld nodig maar over een paar jaar kunt u ook dit bedrijf beslist vinden bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers