De stock-split, dividend of aandeleninkoop


Zou er in de bestuurskamers van bedrijven als Adyen, ASML en ASMI ook gesproken zijn over de stock-split van Amazon? Vorige week kregen de aandeelhouders van Amazon 20 nieuwe aandelen voor de exemplaren die ze in het bezit hadden. Een stock-split derhalve, van 1:20.

Waarom nu een stock-split?

Daarvoor waren er waarschijnlijk 2 goede redenen. De aandelenkoers was opgelopen tot bijna $ 3.000. Dat is een mooi teken van succes de afgelopen jaren uiteraard, maar het maakt het bedrijf ook minder aantrekkelijk voor kleine beleggers. Het is immers eenvoudiger om meer aandelen van € 150 te kopen dan eentje van $ 3.000. Ook het trio Nederlandse aandelen hierboven heeft inmiddels een beurskoers die voor sommige particuliere beleggers wel erg hoog is.

Bij Amazon was er nog een tweede reden om te kiezen voor de splitsing. Amazon is niet opgenomen in de prestigieuze Dow Jones index. Nu hoeft dat geen probleem te zijn voor succes, dat heeft het koersverloop van Amazon immers ook laten zien. Maar het bestuur wil ook wat. Gelet op de samenstelling van deze index zou Amazon teveel invloed hebben op de Dow Jones met een koers van $ 3.000. Bij $ 150 is dat geen probleem meer. Een dergelijk voordeel kennen de Nederlandse bedrijven niet.

Dividend of aandeleninkoop

Tegelijk met de aandelensplit kondigde Amazon een aandeleninkoop aan van $ 10 miljard. Een flink bedrag, maar gelet op de beurskoers slechts 0,7% van wat Amazon waard wordt geacht te zijn. De bedoeling van een aandeleninkoop is uiteraard om meer waarde voor de aandeelhouders te realiseren. Door $ 10 miljard van de markt te halen, verlaagt Amazon het aantal uitstaande aandelen en verhoogt juist de winst per aandeel. Daarbij wordt uitgegaan van het feit dat de $ 10 miljard die Amazon moet betalen voor de aandelen, weinig invloed heeft op de winst. Dat is logisch als het geld beschikbaar is en weinig oplevert of goedkoop kan worden geleend.

Indien een beursbedrijf dividend uitkeert in plaats van aandelen inkoopt, is het effect vrijwel gelijk. Ook dan moet een bepaald bedrag worden betaald, stel ook $ 10 miljard bij Amazon. Het aantal aandelen neemt dan niet af, maar de kostprijs is voor de aandeelhouders minder geworden door de uitkering. Op die manier neemt de winst per geïnvesteerde dollar ook toe. Vaak is de voorkeur van het bestuur bepalend welke methode wordt gekozen.

Bij een bedrijf als Amazon, dat op 52 keer de winst wordt gewaardeerd, is het duidelijk dat dividend uitkeren geen hoog percentage oplevert. Op zoek naar een bedrijf dat wel een hoog dividend betaalt? Die vind je ook bij de betrouwbare, online brokers op deze site.

 


Populair bij online brokers