De speld in de hooiberg


In mei 1977 werden er 33 bedrijven geïntroduceerd op de beurs in de VS. Daarvan zijn er vandaag de dag nog 5 over. Van die 5 leiden 4 een tamelijk obscuur bestaan in de marge. Een van die 33 bedrijven maakte de beursgang op 15 mei 1977. Er was eigenlijk niets bijzonders te vertellen over dit bedrijf in 1977. Het was een online boekhandel en in die tijd gingen er veel dotcom-bedrijven naar de beurs, die veel meer potentie leken te hebben. Ook veel retailers die de beurs zochten, verdwenen na niet al te lange tijd toen de technologie zeepbel barstte. Deze online boekwinkel rendeerde de eerste jaren na de beursintroductie nauwelijks. De naam van dit bedrijf kunt u inmiddels wel raden:  Amazon.

Rijk worden met een enkele belegging

Inmiddels heeft Amazon als tweede bedrijf na Apple tijdelijk de magische grens van een beurswaarde boven de $ 1 biljoen doorbroken.  Op basis van de huidige koers en het uitgekeerde dividend  in het aandeel nu 1.000 maal zoveel waard geworden als bij de emissie in 1977. Dat betekent dat er een rendement is geweest van 40% over de periode tot en met oktober 2018. De wereldwijde aandelenmarkt zoals die wordt uitgedrukt in de MSCI heeft over die periode het zeker ook niet slecht gedaan met een gemiddeld rendement inclusief dividend van 4,85%. Natuurlijk zijn er verhalen van mensen die erg rijk zijn geworden door Amazon en de volledige winst over die periode hebben kunnen realiseren. Denk daarbij aan de oprichter, zijn familieleden en personeelsleden van het eerste uur.  Maar zijn er ook beleggers geweest die een fors bedrag in de toen niet opvallende boekwinkel hebben geïnvesteerd en die belegging gedurende de gehele periode niet hebben verkocht? Beleggen in één aandeel is tenslotte een zeer riskante zaak. Zelfs in de maand  mei 1977 had u maar een kans van 1 op 33 om het juiste aandeel te kiezen. Wie echter even kijkt naar het rendement op de MSCI zou hier waarschijnlijk achteraf ook graag voor willen tekenen voor zijn of haar portefeuille.

Wachten op de nieuwe Amazon?

Natuurlijk kunt u proberen om de nieuwe Amazon te kiezen en daarna erg veel geduld oefenen in de hoop dat u de speld in de hooiberg heeft kunnen ontdekken. Maar door de bank genomen maken de aandelenmarkten op lange termijn genoeg rendement om een belegger met een gespreide portefeuille tevreden te stellen. Nooit zoveel als Amazon, maar had u dat ook verwacht? Kies bij beleggen altijd voor een betrouwbare online broker. Op deze site staat er een aantal.     


Populair bij online brokers