De SmileDirectClub


Evenals de meeste andere beleggers zult u waarschijnlijk nooit hebben gehoord van de SmileDirectClub. Het is de producent van een nieuwe doorzichtige beugel in de VS die je ineens stralend witte tanden geeft. De 30-jarige oprichter wil zijn bedrijf zo snel mogelijk naar de beurs brengen en rekent daarbij op een opbrengst die hem tot miljardair moet maken. Hij is echter maar een van de vele kandidaten die staan te popelen om naar de beurs te gaan in de VS. Dat verschijnsel lijkt ook over te waaien naar Europa. Is het een teken van vertrouwen in de beurs? Experts noemen juist het omgekeerde als reden dat talloze bedrijven de inspanningen opvoeren om naar de beurs te gaan. Ze vrezen verslechterende macro-economische ontwikkelingen.

De onzekerheid neemt toe

Het is onrustig in de wereld op economisch gebied. De handelsoorlog tussen de VS en China lijkt maar niet opgelost te kunnen worden, Brexit neemt steeds dramatischer vormen aan en de situatie in Hongkong heeft de kredietwaardigheid van dit statussymbool, van economische ontwikkeling aangetast. Er zullen knopen moeten worden doorgehakt. Waar momenteel de meeste indicatoren nog stabiel zijn, lijkt de tijd van relatieve rust voorbij. Het is beslist niet onmogelijk dat we aan het eind zitten van een cyclus en de volgende cyclus er een van instabiliteit zal zijn. In zo’n periode gaan beleggers en investeerders een meer kritische houding aannemen. Bedrijven lijken daarom haast te maken met een beursnotering.

WeWork, maar hoe lang nog?

WeWork is een andere kandidaat voor de Amerikaanse beurs. Het bedrijf verhuurt flexplekken middels agressieve online marketing. De roadshow voor de beursintroductie is versneld en er wordt gesproken over een halvering van de introductieprijs om een flop te voorkomen. Er zijn de laatste tijd kritische vragen gesteld over de toekomstige winstgevendheid van het bedrijf dat nog verlieslatend is.

De banken en andere dienstverleners die betrokken zijn bij beursintroductie merken dat er veel meer haast is bij potentiële beursbedrijven. Er lijkt duidelijk angst te zijn voor een recessie in het 2e halfjaar 2020 en voor die tijd moet de zaak dus geregeld zijn. De zeer teleurstellend verlopen beursgang van Uber heeft ook zijn sporen nagelaten. Zelfs een bekende naam met veel media aandacht betekent niet meer per se een goed beursdebuut.

Ook voor u als belegger zijn het spannende tijden vol onzekerheid. Kan uw portefeuille nog wel wat beleggingsproducten gebruiken? Kijk dan eens rond bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers