De Nikkei in 2018


Min of meer in de luwte heeft ook de Japanse beurs het erg goed gedaan in 2017. Op de laatste dag van dat jaar eindigde de index op 22.765 punten. Daarmee werd over het gehele jaar een winst gerealiseerd van bijna 19%. Na vele jaren van misère lijken dus ook betere tijden aangebroken voor de eens zo spectaculaire beurs van het land van de rijzende zon. Zijn er ook kansen voor de particuliere belegger in 2018 in Japan?

De Nikkei 225

De Nikkei geeft de koersontwikkeling weer van de 225 grootste Japanse bedrijven. Het is een prijsgewogen index, wat inhoudt dat alleen de prijs van de aandelen de index bepaalt en er geen weging naar grootte plaatsvindt van de genoteerde bedrijven. De Nikkei is daarmee vergelijkbaar met de Dow Jones die op dezelfde manier wordt berekend.

De beurs is van relatief recente datum, omdat deze beurs in Japan pas na de Tweede Wereldoorlog werd geopend. De index ging van start op 7 september 1950, maar wordt in feite herrekend naar 16 mei 1949, de eerste echte beursdag.

In de moderne Nikkei is technologie met 40% het meest vertegenwoordigd, gevolgd door consumentengoederen, grondstoffen en kapitaalgoederen. Na de problemen met de banken zijn financiële waarden slechts voor 10% bepalend voor de index, wereldwijd gezien een bijzonder laag percentage. De Japanse industrie draaide op volle toeren in de jaren 80 van de vorige eeuw en dat leidde ook tot uitstekende prestaties op de beurs. Na een aantal jaren van uitbundige groei kwam de index eind 1989 op een stand van bijna 39.000. Daarna ging het snel bergafwaarts. De kredietcrisis van 2007/2008 heeft ook Japan geraakt en in maart 2009 toonden de borden een stand van iets meer dan 7.000. Hierna duurde het meer dan 6 jaar voor de Nikkei weer boven de 20.000 kwam.  

Verwachtingen voor 2018 

Na een aantal moeilijke jaren, ook op politiek gebied, is er weer stabiliteit in Japan. De sterke wereldwijde economie heeft ook voor bloei gezorgd in dit deel van de wereld. En natuurlijk behoren nog steeds enkele van de grootste automerken ter wereld tot de Nikkei. Ook op het gebied van de consumentengoederen – ondanks de concurrentie van China en Korea –  is Japan nog immer toonaangevend als het aankomt op prijs-/kwaliteitsverhouding. En vanwege de vergrijzing in het land is er een grote belangstelling voor het ontwikkelen van robots.

Indien u met hefboom zou willen beleggen in de Nikkei, kies dan voor een betrouwbare online broker, zoals die op deze site staan.


Populair bij online brokers