De macht van het militair industrieel complex


Als de Verenigde Staten betrokken worden bij grote militaire conflicten bestaat er wereldwijd bij de experts altijd twijfel over de macht van het militair industrieel complex in het land. Er zijn een aantal zeer grote beursgenoteerde bedrijven die toeleveranciers zijn voor de Amerikaanse defensie. Vaak zijn deze bedrijven ook vrijwel onbekend bij het grote publiek. De overheid houdt altijd een vinger in de pap om te voorkomen dat er gevoelige informatie naar het buitenland zou kunnen verdwijnen. In het verleden zijn regelmatig overnames van Amerikaanse bedrijven door buitenlandse partijen geblokkeerd om redenen van de nationale veiligheid van de VS. Maar omgekeerd denken ook sommige experts dat het militair industrieel complex in de Verenigde Staten zoveel politieke invloed heeft dat het de machthebbers af en toe dwingt tot militaire conflicten om de nieuwste producten ook in de praktijk van een echte oorlog te testen. Dat deze bedrijven ook een voorkeur hebben voor presidenten die zich inzetten voor een sterke defensie zoals Trump, spreekt voor zich.

Raytheon

In 1922 werd door twee voormalig universiteitskamergenoten een nieuw bedrijfje opgericht. Het eerste ontwikkelde product was een elektronenbuis. Deze werd Raytheon genoemd oftewel ‘Goddelijk licht’. Het bedrijf werd in 1925 ook zo genoemd. In de Tweede Wereldoorlog maakte Raytheon elektronenbuizen voor radarsystemen. Daarbij ontdekte een werknemer bij toeval de mogelijkheid deze buizen te gebruiken om voedsel warm te maken en ontwikkelde hij op basis daarvan de magnetron.

Vanaf 1948 richtte het bedrijf zich ook op de productie van geleide raketten. Raytheon heeft momenteel meer dan 70.000 werknemers en de omzet bedraagt meer dan $ 15 miljard. Daarmee is het bedrijf het op 4 na grootste defensiebedrijf ter wereld. De meest bekende producten zijn de Tomahawk kruisraket en de Patriot raketsystemen.

Fusie lijkt tot grootste defensie- en luchtvaartbedrijf ter wereld.

United Technologies heeft aangekondigd dat hef Raytheon heeft overgenomen voor $ 74 miljard (€ 65 miljard). De bedrijven gaan in de eerste helft van 2020 samen. United Technologies verkoopt voordien nog de onderdelen airconditioning en liften. Het fusiebedrijf dat de naam Raytheon Technologies gaat heten, wordt het grootste defensiebedrijf ter wereld. ‘De combinatie van deze bedrijven gaat de toekomst van de luchtvaart en defensie vormgeven’ verklaarde Greg Hayes, de baas van United zeer ambitieus.

Op het gebied van defensie zijn de budgetten in de Verenigde Staten erg fors. Maar succes en tegenslag kunnen ook heel dicht bij elkaar liggen. Hoe schat u de kansen in voor Raytheon Technologies? Bij de betrouwbare online brokers op deze site kunt u daarin desgewenst een positie nemen.


Populair bij online brokers