De geduldige belegger wordt beloond


Als beginnende belegger zult u moeilijke momenten gaan meemaken als de volatiliteit op de markt weer toeslaat. Het is niet eenvoudig om het hoofd koel te houden als de media plotseling bol staan van de doemscenario’s en voorspellen dat de huidige dalingen nog maar een begin zijn van iets dat veel heftiger zal zijn. Op dat moment zijn er veel beginnende beleggers die in paniek dan maar hun verlies nemen. De markt heeft de gewoonte te overdrijven, maar dat geldt nog meer voor degenen die voor hun vak over die markt schrijven. Op dat moment is het goed om te beseffen dat de waarde van beleggingen op korte termijn enorm kan fluctueren, maar het rendement van beleggen over een lange periode altijd positief is geweest. Ook de heftigste dalingen worden na verloop van tijd weer ingelopen. Het beste voorbeeld hiervan is wellicht de kredietcrisis van 2008/2009. Hoewel vele experts eraan twijfelden of de beurzen ooit die klap te boven zouden komen, is dat inmiddels alweer gerealiseerd. Om kalm te blijven in volatiele tijden dient u zich als belegger te focussen op de lange-termijntrend van aandelen.

Welke beleggingshorizon heeft u gekozen?

Als iemand begint met beleggen, is de belangrijkste reden daarvoor vaak om een aanvulling te realiseren op het pensioen. Dat is zeker vandaag de dag, nu pensioenuitkeringen steeds meer onzeker lijken te worden, een verstandige keuze. Afhankelijk van uw huidige leeftijd betekent dit vaak een ruime periode waarin uw beleggingen moeten renderen. Dat is ook een prettig idee in periodes dat het even niet meezit op de markt.

Wat ook vergeten wordt momenteel, is dat na het pensioen er vaak nog een lange periode is waarin men daarvan kan genieten. Momenteel mag de gemiddelde Nederlander verwachten dat hij of zij de respectabele leeftijd gaat behalen van midden tachtig. Op basis van de ontwikkelingen in de afgelopen decennia zal dat waarschijnlijk nog behoorlijk toenemen.

Bij het beleggen is het dan ook verstandig om u niet te beperken tot bijvoorbeeld het 65ste levensjaar, maar ook de belegging nadien voort te zetten. Uiteraard geldt hier ook nog steeds de gulden regel dat uw beleggingen meer liquide zouden moeten zijn naar gelang uw leeftijd toeneemt.

Spreiding loont altijd

Wie serieus met beleggen bezig is, kiest altijd voor spreiding in zijn portefeuille. Dat betreft niet alleen branches en regio’s, maar ook beleggingsproducten. Naast standaard zaken, zoals aandelen, obligaties en grondstoffen, zijn er ook diverse derivaten. Deze kunnen zowel gebruikt worden voor bescherming van de overige beleggingen als voor een poging extra rendement te realiseren. De betrouwbare online brokers op deze site bieden u een grote keuze in deze producten met hefboom. Lees ook altijd de waarschuwingen.  


Populair bij online brokers