De dollar lijkt terug van weggeweest


Op 8 november 2016 kozen de Amerikanen een nieuwe president en tot veler verrassing was dat Donald Trump. Diezelfde maand liet ook een sterke dollar zien die fors terrein won ten opzichte van de meeste andere grote valuta in de wereld, waaronder de euro. Daarna ging het niet goed met de bekende greenback. Waar de euro nog op $ 1,05 stond in begin 2017, zwakte de dollar daarna snel af. Begin april 2018 was de euro al $ 1,23 waard en was een vakantie in de VS voor Europeanen een stuk goedkoper geworden. Het leek niet meer goed te komen met de dollar, maar in april kwam daar verandering in.

Alarm op de markten

In de eerste week van mei ging de opmars van de dollar verder en momenteel krijgt u voor een euro nog $ 1,20. Deze koers doet plotseling een groot aantal alarmbellen rinkelen. Het is een psychologische grens waarbij vele experts verwachten dat een doorbraak de dollar snel sterker zal maken ten opzichte van de euro. Een dergelijk rond getal is voor veel handelaren nu eenmaal het moment om te gaan handelen. Een dergelijke trigger kan voor veel volatiliteit op de markt gaan zorgen.

Kracht van de dollar of zwakte van de euro?

In de VS gaat het momenteel economisch voor de wind. Ook kon de Federal Reserve onlangs melden dat het inflatieniveau van 2% is bereikt. Dit percentage is al lange tijd een doelstelling van de Centrale Bank en werd dan ook met veel gejuich ontvangen. De renteverhoging die er ook zit aan te komen in de VS is weer even uitgesteld, maar kenners zagen in de mededelingen van de centrale bankiers toch een hint dat in juni het zover zal zijn. Als deze renteverhoging doorgaat, zal dat waarschijnlijk een verdere versterking van de dollar ten opzichte van de euro tot gevolg hebben, omdat beleggers dan ook geld willen uitlenen in dollars. 

Bij al dat positieve nieuws in de VS lijkt het in de eurozone wat minder florissant te gaan. De groei van de economie schijnt alweer te vertragen en was in het eerste kwartaal nog maar een magere 0,4%. Ook met de inflatie wil het niet zo vlotten. In de Eurozone zou men graag eveneens 2% zien, maar het prijspeil in april steeg op jaarbasis slechts met 1,2%. Dit was een forse teleurstelling, omdat dit het zwakste cijfer is in een jaar tijd. Een renteverhoging in Europa of een einde aan het opkoopprogramma door de ECB ligt dus niet meer voor de hand.

Kiest u voor de dollar?

De valutamarkten kunnen wispelturig zijn, maar het doorbreken van de psychologische grens van $ 1,20 zou een snelle opmars van de dollar tot gevolg kunnen hebben. Kies voor al uw trades een betrouwbare online broker op deze site.


Populair bij online brokers