De cijfers van Shell


Het zal geen belegger verbazen dat de cijfers van Shell over 2020 allesbehalve positief waren. Het olieconcern liet een verlies optekenen van $ 21,7 miljard, meer dan ooit tevoren. Ook in het 4e kwartaal werd er verlies geleden door relatief lage olieprijzen en minder omzet door de aanhoudende coronacrisis.

Inmiddels is Shell ook de naam als een werkgever voor het leven kwijtgeraakt door een ontslagronde van bijna 10.000 medewerkers. Over het probleem van Shell Nigeria werd niet gesproken tijdens de presentatie. Het is immers ook moeilijk in te schatten welke invloed dit zal hebben op het totale concern. Verder was er sprake van enige optimisme voor de toekomst. Het dividend wordt in 2021 verhoogd met 4% en al komt het nog niet in de buurt van de ‘goede oude tijd’, aandeelhouders hadden wellicht minder verwacht. De koers van het aandeel Shell bleef schommelen rond de € 15.

De toekomst van Shell

Belangrijker nog dan de cijfers was wellicht hetgeen het bestuur had te zeggen over de toekomstige strategie van het bedrijf. Ook bij Shell is duidelijk dat olie en gas in de nabije toekomst steeds minder een rol gaan spelen in de energievoorziening. BP heeft inmiddels duidelijk gemaakt vol in te zetten op hernieuwbare energie als olie verder uit de gratie zal raken. Even leek het erop dat ook Shell dit pad zou kiezen. Maar het bestuur lijkt een andere kant op te willen dan een toekomstige vechtmarkt in nieuwe energiebronnen met beperkte marge. De strategie zal binnenkort uit de doeken worden gedaan, maar de opmerkingen bij de jaarcijfers lijken te duiden op twee richtingen: trading en retail.

De sterke punten van Shell

Bij de meeste pompstations van Shell staat al een oplaadstation voor elektrische auto’s. Dat is een eerste begin om gebruik te maken van het netwerk dat het concern over de hele wereld heeft. Uiteraard kunnen er ook diverse andere zaken geregeld worden vanuit deze strategisch gelegen pompen. Wordt Shell een retailer? Een andere optie lijkt trading te zijn. Toen de olieprijs in het tweede kwartaal 2020 negatief werd door gebrek aan opslagruimte, wisten de handelaren van Shell daar flink aan te verdienen. Ook de markt voor hernieuwbare energie heeft traders nodig en waarom zouden de ervaren vaklui van Shell deze rol niet kunnen vervullen?

Heeft Shell de toekomst of zal de reus uiteindelijk omvallen? Als particuliere belegger kunt u uw keuze maken bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers