Correctie AEX nog niet aanstaande?


De AEX is in de afgelopen twee maanden 8% gestegen en staat nu op het hoogste niveau sinds 10 jaar. Veel experts denken dan ook dat een (gezonde) correctie nabij moet zijn. Maar daarentegen is het vaak zo dat correcties onverwacht optreden en op momenten dat een grote meerderheid van beleggers optimistisch is. Die euforie in de markt is momenteel echter niet aanwezig. Dat zou kunnen inhouden dat de AEX voorlopig nog wel even blijft doorstomen. Afgelopen week heeft Mario Draghi verklaart dat de ECB ook volgend jaar tot september per maand € 30 miljard aan obligaties zal blijven opkopen. Eventueel zullen er ook bedrijfsobligaties worden opgekocht als er onvoldoende staatsobligaties in de markt komen. Daarnaast liet de ECB doorschemeren dat er ook na september niet meteen zal worden gestopt met het opkopen. Hoewel het besluit niet onverwacht is, werd er toch enthousiast door beleggers op gereageerd.

Bedrijfscijfers in het algemeen gunstig ontvangen

In de VS stemden de bedrijfscijfers van grote technologie fondsen als Amazon, Alphabet en Microsoft tot tevredenheid. In Nederland was het beeld wat gemengder. Vooral Randstad en Unilever konden niet aan de verwachtingen voldoen, maar in het huidige beursklimaat werden ze daar niet extreem voor gestraft en wist de AEX boven de belangrijke psychologische stand van 2008 te komen.

In week 44 zullen vooral de cijfers van Shell en die van ING op belangstelling van de beleggers kunnen rekenen en waarschijnlijk het verloop van de AEX gaan bepalen. Voor Shell geldt dat de olieprijs zich weer langzaam richting $ 60 beweegt en het nieuws over het bedrijf de afgelopen periode positief is geweest. Maar er mogen dan geen tegenvallers in de cijfers voorkomen.

Voor ING geldt dat de experts nieuwsgierig zijn wat de verbeterde rentemarge betekent voor het resultaat van deze bankier onder de streep. Natuurlijk is deze grootbank een van die financiële instellingen die nog steeds niet durft te dromen van een koers zoals die 10 jaar geleden op het bord stond. Maar een goed kwartaal zou zeker weer extra fantasie in de markt brengen.

Hoe ziet u week 44 van 2017?

Dat de AEX een correctie zal ondergaan na een lange periode van stijging is feitelijk onvermijdelijk. Het is echter niet erg waarschijnlijk dat die al in week 44 zal plaatsvinden. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, kan zijn posities afdekken met hefboomproducten. Natuurlijk is een afzonderlijke positie ten behoeve van rendement ook mogelijk. Op deze site vindt u een aantal betrouwbare online brokers waar u terecht kunt voor deze beleggingsproducten.


Populair bij online brokers