Contrair gaan: Geld verdienen aan de emoties van anderen


In de beleggingswereld zegt men wel een dat het er zeker sprake is van een zeepbel als op een verjaardag een familielid begint te vertellen over een beleggingsproduct, terwijl u  als particulier belegger niet eens wist dat dit familielid ook belegde. Ook taxichauffeurs, conducteurs en andere mensen die u vluchtig tegenkomt zijn een goede indicator voor wat er speelt in de beleggingswereld als het aankomt op producten die qua prijs uit de hand zijn gelopen. Komt er meteen bij u een gedachte op aan een bepaalde bubbel, dan is dit misschien het moment om daar van te profiteren door contrair te gaan.

Angst en hebzucht

Ook beleggers is niets menselijks vreemd. Zelfs als iedere beginnende belegger op het hart krijgt gedrukt dat bij het beleggen emoties geen rol zouden moeten spelen, is dat in de praktijk erg moeilijk vol te houden. Dan moet het ook mogelijk zijn om hiervan te profiteren door contrair te gaan als andere beleggers irrationeel gedrag vertonen door angst of hebzucht.

Wie contrair wil gaan, moet echter dan juist bijzonder goed in staat zijn om zijn beslissingen ook voor zichzelf te kunnen onderbouwen. Contrair gaan betekent immers niet meer of minder dan dat een belegger aandelen koopt die de massa aan het dumpen is of juist dieaandelen verkoopt die erg populair zijn.

Uiteraard geldt het voor iedere belegger, maar juist als men contrair gaat is discipline en geduld een absolute vereiste. Een voorbeeld is het bedrijf Tesla. De waardering van het bedrijf is enorm hoog, omdat de markt heel goed beseft dat de zelfrijdende auto er zal komen. Het bedrijf dat erin slaagt als eerste een succesvol model op de markt te brengen zal een grote voorsprong hebben en een beurslieveling worden met een exploderende koers. De hebzucht die deze gedachte oproept, zorgt ervoor dat Tesla ook in tijden dat het nieuws over het bedrijf niet positief is, toch kan blijven stijgen. Durft u contrair te gaan?

Een ander voorbeeld is ArcelorMittal. Eens was dit staalbedrijf een echte beurslieveling die maar weinig fout kon doen in de ogen van de beleggers.  Een paar jaar geleden was er echter zoveel onrust op de staalmarkt – met name door het dumpen van Chinees staal – dat de koers van Arcelor naar een dieptepunt zakte. De angst zat er bij beleggers zo diep in, dat niet langer werd gekeken naar de voordelen die Mittal nog steeds een voorsprong gaf op de rest van de sector. Die angst ebde na een tijdje weer weg en de belegger die op het juiste moment is ingestapt, zal een prachtig rendement hebben behaald.


Populair bij online brokers