Chinese investeringen in Nederland fors onderuit


Het jaar 2018 liet een forse daling zien van de Chinese investeringen in ons land. Terwijl er in 2017 nog ruim 3,7 miljard dollar richting ons land ging, was dat in 2018 minder dan $ 0,9 miljard. Deze cijfers kunnen worden ontleend aan het rapport van Baker McKenzie en de Rhodium Group. Volgens een toelichting is deze achteruitgang voor een deel te wijten aan een veel actievere screening van de overheid. Zo worden investeringen van Chinese zijde in de telecommunicatie niet of nauwelijks nog goedgekeurd. In 2018 ontbraken ook grote deals van Chinese zijde. In het verleden waren er in beursfondsen deelnames die goed waren voor vele miljarden op het gebied van verzekeringen en technologie.

Ook in Europa als geheel werd minder geïnvesteerd vanuit China

Het Nederlandse beeld sluit naadloos aan op Europese plaatje als het aankomt op Chinese investeringen. De achteruitgang was hier ongeveer 70% vergeleken met 2017. In absolute cijfers bedroeg het totale bedrag in 2018 $ 23 miljard. In 2017 bleef de teller stilstaan op $ 70 miljard. Overigens moet hierbij wel worden opgemerkt dat in 2017 de opzienbarende overname heeft plaatsgevonden van Syngenta. Deze Zwitserse zadenhandelaar werd in dat jaar overgenomen door ChemChina voor het lieve sommetje van $ 43 miljard. Maar ook rekening houdend met deze bijzonderheid was de daling opvallend en kon niet geheel worden verklaard.

De ontwikkeling in de VS

Het zal niemand verbazen dat de Chinese investeringen in de VS in 2018 niet voorspoedig zijn verlopen. Er werd in dat jaar slechts voor $ 4,8 miljard overgenomen. In 2017 was er nog een record gevestigd met $ 46 miljard. Met het aantreden van Trump als president is de angst van een Chinese inbreuk op de nationale veiligheid van de VS enorm toegenomen. Rapporten van de veiligheidsdiensten over zorgen van spionage via standaard communicatienetwerken van Chinese oorsprong zorgen voor een verbod op het gebruik van deze apparatuur in de VS. Ook wordt vaak van de mogelijkheid gebruikgemaakt om een overname te verbieden als daarmee het risico zou ontstaan dat hoogwaardige Amerikaanse technologie in handen zou komen van China. Door de handelsoorlog, die steeds heftiger werd in 2018, is het logisch dat tegen het eind van dat jaar de Chinese investeringen geheel wegvielen

Het is voor de belegger een duidelijk teken dat de verhouding tussen China en het westen aan het veranderen is. De tijd dat men geloofde in een verdere versoepeling van de overheidsbemoeienis met de economie is voorbij en de onderlinge taal wordt harder. Wie zijn portefeuille wil beveiligen tegen een verdere escalatie van een nieuw conflict tussen oost en west, kan dat doen met de beleggingsproducten van de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers