China pakt technoreus Tencent aan


De Chinese mededingingsautoriteit heeft technologiebedrijf Tencent opgedragen binnen een maand de muziekrechten die het verkreeg door overname van China Music te verkopen. De overname hiervan zorgde er in 2016 voor dat Tencent met deze koop ineens de grootste streamingsorganisatie op het gebied van muziek in China werd. Die positie moet het bedrijf nu weer opgeven. Ook krijg het bedrijf een (relatief kleine) boete voor onregelmatigheden bij de aankoop van China Music.

Belangrijker is echter dat de Chinese waakhond op het gebied van mededinging Tencent ook heeft gewaarschuwd om concurrentiebeperkende praktijken te beëindigen. Hierbij werd onder meer gedoeld op grote vooruitbetalingen waardoor minder kapitaalkrachtige bedrijven werden uitgeschakeld. Tencent heeft 10 dagen gekregen om verbeterplannen in te dienen en zal voorlopig onder toezicht blijven. Het management heeft verklaard te zullen voldoen aan alle eisen.

De strijd tegen de technoreuzen

Tencent is de tweede technoreus die te maken krijgt met de spierballen van de Chinese communistische partij. Vorig jaar was dat het geval bij AliBaba. Deze onderneming werd hard aangepakt en kreeg miljarden boetes vanwege het uitschakelen van concurrenten door overnames  of andere maatregelen. AliBaba werd onderzocht nadat de flamboyante CEO van het bedrijf kritisch was geweest op de Chinese overheid. Het ging Jack Ma niet snel genoeg met de beursgang van de financiële tak van zijn zakenimperium. Ma, die voordien bijna dagelijks in het nieuws was,  verdween een halfjaar compleet van het toneel.

In het westen waren er al geruchten dat de Chinese overheid permanent had afgerekend met de rijkste man van China. In januari kwam hij terug, maar sindsdien is er weinig meer over van zijn voorheen zo opmerkelijke optreden. De communistische partij deed er nog een schepje bovenop door te verklaren dat ze Jack Ma niet zagen als een belangrijk ondernemer voor China.

In de VS loopt het anders

Zou de Amerikaanse president Biden soms jaloers zijn op de absolute macht die de Chinese overheid nog steeds heeft in het land ondanks de economische vooruitgang? Ook Biden heeft het moeilijk met de macht van de Amerikaanse techno-reuzen. Dat is opmerkelijk omdat deze door ex-president Trump en de rechtse media ervan beschuldigd worden Biden in het zadel te hebben geholpen.

President Biden en de democratische partij vrezen dat de techno-reuzen zullen zorgen voor hogere prijzen van consumentengoederen en lagere lonen. Zijn macht om op te treden is echter beperkt. Wat verwacht u van de toekomst van de techno-reuzen in China en de VS?  Via de betrouwbare online brokers op deze site kunt u uw mening kenbaar maken door beleggingsbeslissingen.


Populair bij online brokers