Buy the dip?


Na een aantal goede maanden voor de AEX heeft deze november 2017 licht in mineur afgesloten. Op maandbasis moest de Amsterdamse index 2,4% inleveren en volgens de experts betrof dit met name winstnemingen. De aanzet werd gegeven in de Verenigde Staten waar vooral technologie en halfgeleiders klappen kregen. Is er nu sprake van een trendbreuk of slechts een correctie binnen de stijgende trend? Volgens de technische experts is het beeld redelijke positief en kan de AEX de opmars voorzetten als deze zich boven de grens van 531 zou weten te handhaven. Buying the dip zou dus een strategie kunnen zijn op korte termijn.

De gedachte achter de strategie ‘Buy the dip’

Buy the dip is een Amerikaanse beursuitdrukking waarmee wordt bedoeld dat beleggers er goed aan doen om aandelen te kopen als die plotseling in waarde dalen. Als de index fors is gedaald, is het verstandig om goed gespreid een aantal aandelen te kopen in afwachting van een verwacht herstel. De theorie achter deze strategie is simpel. De beurs kent nu eenmaal regelmatig golfbewegingen en als het mogelijk is om tegen lagere prijzen in te slaan, kan daar op korte termijn van worden geprofiteerd.

De laatste duidelijke mogelijkheid om te profiteren van een dip was op 24 juni 2016 toen bleek dat de meerderheid van de Britse kiezers had besloten dat Groot-Brittannië de EU zou verlaten: Brexit. De schok op de beurzen zorgde ervoor dat de STOXX 600 (Europese fondsen) maar liefst 7% daalde. Voor een aantal handelaren was het echter een teken om op deze dip fors te gaan inkopen, omdat de fundamentele waarde van een groot aantal bedrijven niet was veranderd door dit besluit. De kopers op deze dip kregen gelijk, de beurzen herstelden zich en de korting bij aankoop na het bekend worden van Brexit bleek een extra bonus voor de kopers.

Natuurlijk is ‘buy the dip’ ook geen zekere manier om altijd winst te kunnen maken op de beurs. Dat bleek weer het meest duidelijk na het barsten van de Dotcom bubbel. Beleggers bleven een aantal technologiefondsen kopen, omdat ze dachten dat de forse dalingen een ideale mogelijkheid waren om deze aandelen goedkoop te verwerven. Maar in de praktijk bleek dat de fundamenten van een groot aantal van de bedrijven op moeras waren geplaatst. Er bleek geen sprake te zijn van een dip, maar van een eerdere exorbitante en onterechte koersexplosie die werd hersteld.   

Buy the dip met hefboom

Deze strategie kan een uitstekend rendement opleveren indien u de juiste keuze maakt met een hefboomproduct. De betrouwbare online brokers op deze site hebben die in het assortiment.


Populair bij online brokers