Brokkelt de dollar langzaam af?


De Chinese delegatie heeft hoog spel gespeeld tijdens het bezoek aan de Verenigde Staten om overleg te voeren over het handelsconflict tussen beide landen. Bij het afscheid werd wel gesproken over constructieve gesprekken en een vervolg daarop in China. Maar het was duidelijk dat president Trump niet tevreden was over het verloop van de besprekingen. Opgeschorte tarieven voor Chinese producten worden alsnog ingevoerd en dat heeft de spanning weer behoorlijk opgevoerd. Opmerkelijk is daarbij deze keer dat in tijden van onzekerheid de dollar meestal als een veilige haven wordt gezien, nu geeft de Amerikaanse munt echter terrein prijs op de valutamarkt.

‘De dollar is onze munt, maar jullie probleem’

De bovengenoemde uitspraak komt van John Connally en hij sprak die woorden in 1971 als minister van financiën van de VS. Als belangrijkste munt ter wereld en veilige haven in tijden van onzekerheid, kostte het de Amerikaanse overheid nooit moeite om het begrotingsoverschot aan te vullen. Vandaag de dag lijkt die situatie op het oog niet veel veranderd. Het begrotingstekort bedroeg in 2018 meer dan $ 1.000 miljard en dat zal naar verwachting in 2019 niet minder worden. Het beleid van president Trump blijft onvoorspelbaar, maar het lijkt ook duidelijk dat het begrotingstekort wegwerken beslist geen prioriteit heeft. Daarbij komt nog dat de lage rente ook een groot deel van het probleem heeft ‘verdoezeld’. Maar er is nu eenmaal geen alternatief of komt dat er toch?

De opmars van de renminbi

Het zelfvertrouwen van de Chinese delegatie hield wellicht ook mede verband met het feit dat de Chinese munt een steeds belangrijkere rol lijkt te kunnen spelen op de valutamarkt. De samenwerkingsorganisatie Asea +3 waarin 10 landen zijn opgenomen waaronder China, Japan en Zuid-Korea maakte onlangs bekend een bedrag van $ 240 miljard te gaan aanhouden in renminbi als gezamenlijke valutareserve. Geen extreem groot bedrag op de gigantische valutamarkt, maar wel een teken dat de Chinese munt nu ook serieuzer wordt genomen. Ook bestaan er sinds 2018 olie-futures in renminbi en werd de munt opgenomen in het mandje van reservevaluta’s van het IMF. Het zal duidelijk zijn dat de Chinezen op dit moment geen belang hebben bij een sterke munt. De enorme groei van de economie moet gestuwd worden door de export. Een lage koers van de renminbi is daarvoor een noodzaak. Toch zullen de Chinezen ook dit middel niet schuwen om de Amerikanen duidelijk te maken dat de verhoudingen in de wereld verschuiven.

Zowel voor belegging in de dollar als de renminbi kunt u terecht bij de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers