Brexit begint nu pas echt


De eerste maandag van maart 2020 is ook de eerste dag dat de onderhandelingen beginnen tussen Groot-Britannië en de EU. Vooral van Britse kant valken er nu al harde woorden. Zo heeft premier Boris Johnson al gezegd dat hij de onderhandelingstafel zal verlaten als er in juni niet voldoende aanknopingspunten lijken te zijn voor een deal. In principe moeten de onderhandelingen voor 31 december 2020 zijn afgerond. Lukt dat niet dan is er alsnog sprake van een harde Brexit waar niemand van kan voorspellen hoe dat eruit ziet. Er zijn zijn geluiden die proberen te doen geloven dat Johnson de lijn van de hardliners zal volgen en ook onder reeds gemaakte afspraken wil uitkomen. In de onderhandelingen gaat het niet alleen om handel. Ook politieke zaken als Noord-Ierland, Gibraltar en Schotland spelen altijd op de achtergrond.

Zoals Canada

Het is wel duidelijk dat Johnson een akkoord met de EU wil dat lijkt op het CETA verdrag dat binnenkort definitief wordt. Dit vrijhandelsakkoord is zeer ruim, maar bevat ook enorm veel details. Er is meer dan 10 jaar over onderhandeld. De handel met Canada is relatief gering in verhouding met Groot-Brittannië en daar zit precies het probleem. Het is duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk zich niet meer wenst te schikken naar Europese regelgeving en ook uitspraken van het Europese Hof van Justitie naast zich neer zal leggen in geval van klachten of problemen. De EU wil uiteraard geen vrijhandelsverdrag met een partij die de regels volledig zelf bepaalt en daarmee oneerlijke concurrentie kan vormen voor Europese bedrijven.

Of Australië

De handel tussen de EU en Australië verloopt ook voorspoedig. Toch is er geen sprake van een handelsakkoord, al wordt er wel over onderhandelt sinds 2018. Op dit moment wordt er door de EU met het continent Australië gehandeld volgens de regels van de WTO, waarbij beide partijen zich soepel opstellen. Volgens ingewijden zou Groot-Brittannië eventueel ook deze handelsrelatie acceptabel vinden als er niets anders kan worden bereikt. Ook in dit geval ligt het voor de EU uiteraard gevoelig omdat de handel met Australië op geen enkele manier vergelijkbaar is met die met voormalig EU-lid Groot-Brittannië.

Een snelle overeenkomst in de onderhandelingen lijkt veel moeilijker dan een complete mislukking omdat wellicht de Britten hier toch de voorkeur aan geven. Wat dat voor u als particuliere belegger gaat betekenen is niet duidelijk. Handelen via de betrouwbare online brokers op deze site zal in ieder geval gewoon mogelijk blijven.


Populair bij online brokers