Brexit again


De onderhandelingen tussen de EU en Groot-Brittannië over Brexit zitten nog steeds muurvast. De Britse Pond liep afgelopen week hierdoor forse schade op ten opzichte van de euro. Inmiddels staat het pond rond de € 1.08 en het moment dat beide munten pariteit bereiken, lijkt steeds dichterbij te komen. De onderhandelaar namens de EU heeft de hoop op een deal nog niet opgegeven. Het zijn vooral de visserijrechten en mogelijke staatssteun aan bedrijven waarvoor geen oplossing kan worden gevonden. Vooral voor Frankrijk zal een verbod voor Franse vissers om in voor hen vertrouwde wateren te mogen vissen bijna onaanvaardbaar zijn. De steun voor bedrijven is voor de EU een heikel punt omdat hiermee de weg open komt liggen om van Groot-Brittannië het ‘piratennest’ te maken dat in de rest van Europa wordt gevreesd.

Een schending van internationaal recht

Terwijl de onderhandeling moeizaam verlopen, heeft de Britse regering meteen al een bom onder een eventuele deal gelegd door een wetsvoorstel in te dienen met betrekking tot de Internal Market. Het Europese Parlement reageerde woedend en dreigt een eventueel handelsakkoord met een veto te treffen indien het voorstel niet wordt ingetrokken of aangepast.

Een groot pijnpunt in het voorstel is dat de handel tussen Noord-Ierland en de rest van Groot-Brittannië zonder enige controle of regelingen zal kunnen blijven plaatsvinden na Brexit. Over dit punt zijn na uitvoerige onderhandelingen juist tegengestelde afspraken gemaakt met Groot-Brittannië in verband met de positie van EU-lid Ierland. Dat deze afspraak binnen een jaar lijkt te worden geschonden is niet alleen een klap in het gezicht van de EU, het is ook een schending van internationaal recht. Het vertrouwen in het naleven van Groot-Brittannië van andere afspraken is daarmee tot een minimum gedaald.

No deal en wat dan?

Het no deal scenario komt steeds dichterbij. Boris Johnson kan zich geen gezichtsverlies permitteren door uitstel van de onderhandelingen te vragen en heeft daaraan waarschijnlijk ook weinig behoefte. Het lijkt erop dat de hardliners in het VK hun zin gaan krijgen en de deur voor de neus van de EU wordt dichtgesmeten. Dat een no deal voor beide partijen de grootste economische schade gaat opleveren, ligt voor de hand volgens experts. Hoe de situatie er na een no deal er in de praktijk gaat uitzien is nog onbekend. Beurzen houden niet van onzekerheid en de gevolgen van een dreigende mislukking van de onderhandelingen kunnen worden verwacht. Hierop inspelen kunt u middels de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers